Gamblerství jako hrozba dneška. Léčí se z něj stále více Čechů

Share

Gamblerství jistě nemusíme dlouze představovat. Jedná se o chorobné hráčství. Většina lidí si gamblerství spojuje s automaty, ale už dávno to není jenom o automatech. Je to také o hraní počítačových her, účast na loteriích nebo samozřejmě stírací losy. Na tom všem se může stát člověk závislým, proto je nutné si s hrami nezahrávat. Pokud se přece jen člověk stane takzvaným gamblerem, nabízí se mu hned řada možností, jak to řešit. Tím nejlepším krokem je vyhledat odbornou pomoc.

V současné době se z gamblerství léčí stále více Čechů. To prokazují nedávné statistiky. Na hrách lidé utrácí ročně několik desítek miliard korun a mnozí už tedy nemají z čeho žít. A jelikož gamblerství přináší i problémy v osobním životě, nemůžeme se divit tomu, že přibývá těch, kteří se chtějí své závislosti zbavit.

Kde se nachází nejvíce gamblerů?

Vloni vyšla opravdu zajímavá statistika, respektive průzkum, který se zajímal o závislé na automatech a hrách obecně. Podle průzkumu lze říct, že se nyní nachází nejvíce gamblerů v Moravskoslezském kraji, kde se jich vloni evidovalo kolem třiadvaceti na sto tisíc obyvatel. Hodně závislých na hrách bychom také našli v Olomouckém nebo v Plzeňském kraji.

Z průzkumu také vyplývá, že naopak nejméně hráčů bychom našli v nejrozsáhlejším českém kraji, a sice ve Středočeském kraji.

Závislí jsou i mladiství

Co je však zastrašující, tak je zjištění, že rovných šest procent z celkového počtu gamblerů nejsou lidé starší devatenácti let. Do útrob závislosti se tak pouští mladiství lidé, u nichž se však velice často projevují také poruchy chování.

Podle lékařů je gamblerství návyková porucha, při které pacient cítí neustálé nutkání hrát hry. A toto nutkání často dochází až do naprosto stresujícího bodu. Jelikož se stresu chce předcházet a jelikož se nikdo z hráčů nechce se stresem potýkat, schylují se ke hrám, které dodávají jistý pocit uspokojení. Bohužel často se hrám odevzdávají na úkor rodiny, práce či na úkor jakýchkoli jiných závazků.

Read more

Local News