Fotovoltaické panely: Co byste měli vědět před jejich pořízením?

Share

Přemýšlíte nad instalaci fotovoltaických neboli solárních panelů na střechu svého domu? Investice do vlastní solární elektrárny rozhodně není marná z ekologického, ani finančního hlediska. Proč si domácí sluneční elektrárnu pořídit?

Princip solární elektrárny

Domácí solární elektrárna je založena na principu přeměny slunečních paprsků v elektrickou energii. Toho je docíleno položením fotovoltaických panelů na střechu. Fotovoltaické panely se skládají z fotovoltaických článků, které dokážou přeměnit sluneční energii v energii elektrickou. K tomu dochází tak, že jednotlivé články zachytávají paprsky dopadající na zemský povrch a za pomoci fotovoltaického jevu je následně přemění na elektřinu.

Ekologický zdroj energie a nenápadný vzhled

Z principu fungování fotovoltaické elektrárny je zřejmé, že se jedná o obnovitelný zdroj energie, který můžete využívat celoročně. Solární panely umístěné na střeše jsou šetrné k životnímu prostředí a při výrobě elektrické energie nedochází k žádným neekologickým procesům. Vzhled panelů je minimalistický a nijak nenaruší vzhled vašeho domu.

3 Základní druhy solárních panelů

Existují 3 základní druhy solárních panelů. Jednotlivé typy se od sebe neliší složením, protože drtivá většina z nich je vyrobena z křemíku, ale způsobem výroby elektrické energie. Rozlišujeme tedy tyto druhy solárních panelů:

  • monokrystalické,
  • polykrystalické,
  • amorfní.

Nejlepší, ale zároveň také nejdražší, jsou panely monokrystalické. Mají nejlepší účinnost a nejdelší životnost. Polykrystalické solární panely jsou o poznání levnější, ale také mají oproti monokrystalickým menší účinnost. Amorfní solární panely nejsou moc rozšířené, protože mají nejmenší účinnost. Na druhou stranu lze ale amorfní panely využívat také na podzim a v zimě, protože dokážou pracovat také s rozptýleným světlem a přetvořit jej na elektrickou energii.

TIP: https://www.blachotrapez.cz/ 

Skvělá návratnost investice a možnost čerpání státních dotací

Jak je tedy patrné, pořizovací cena solárních panelů není úplně nízká, ale investice do domácí solární elektrárny se vám přesto vyplatí. Proč? Nejenom díky tomu, že je účinná a investice do ní má skvělou návratnost, ale na její pořízení lze také čerpat státní dotace. I díky tomuto příspěvku se vaše investice do elektrárny vrátí mnohem rychleji. Solární elektrárna výrazně sníží vaše výdaje. V průměru můžete počítat s tím, že bez problému pokryje více jak polovinu ročních nákladů na ohřev vody.

Domácí solární elektrárna se vyplatí. Využijete-li navíc při jejím pořízení státní dotace, nebude pro vás nákup fotovoltaických panelů finančně náročný. Topte a ohřívejte vodu ve své domácnosti chytře, ekologicky a účinně.

Zdroj obrázku: Elena Elisseeva / Shutterstock.com

Read more

Local News