FOMO: Co to znamená a jak to překonat?

Share

FoMO (Fear of Missing Out) je sociální úzkost, která byla pojmenována v roce 2004. Týká se strachu z nebytí součástí něčeho důležitého, co ostatní zažívají, a zahrnuje dva procesy: pocit zmeškání následovaný nutkavou akcí k udržení těchto sociálních vztahů.

FOMO neboli Strach z promeškání je fenomén, který postihuje mnoho z nás, ale jak poznat, že trpíte FOMO?

Než se ponoříme do psychologického výzkumu a symptomů FOMO, podívejme se na příklad : Člověk, který se bojí promeškat, může mít obavy a úzkost, když jeho přátelé plánují zábavnou akci, které se nemohou zúčastnit. Nebo to může být něco, co souvisí s promeškáním příležitosti, jako například plánování kariéry, nebo si vybírají dovednost, kterou se mají naučit, v domnění, že promeškají všechny další možné příležitosti, když si vyberou konkrétní cestu.

Zjišťování toho, co dělají ostatní, nás provází celou lidskou historií, ale FOMO se dramaticky zvýšilo s rozšířením sociálních médií, chytrých telefonů a celkově rychlou dobou.

Tip: Nejen pokud máte FOMO, můžete při studiu využít možnosti vypracování podkladů seminárních prací, případně vypracování podkladů závěrečné VŠ práce. Anonymně, rychle a od profesionálů ve vašem oboru.

Ano, FOMO je špatné, ale není to nevyhnutelné, protože existuje mnoho způsobů, jak to překonat a ujistit se, že snížíte riziko. Podívejme se na způsoby, jak můžete překonat FOMO:

  1. Mějte pod kontrolou své používání sociálních médií. Zkuste omezit čas, který strávíte procházením sociálních médií, pomocí nastavení času stráveného na vašem telefonu a nastavením časových hranic.
  2. Snažte se o digitální detox na jeden den. Pokud je vám nepříjemné nekontrolovat telefon každých 5 minut, může vám digitální detox na jeden den pomoci snížit toto nutkání v následujících dnech.
  3. Cvičte JOMO (radost z promeškání). Zkuste se soustředit pouze na přítomnost, aniž byste přemýšleli o tom, co dělají všichni ostatní. A zaveďte do svého každodenního života přemýšlení o tom, co máte vy, namísto toho, co mají všichni ostatní.
  4. Stanovte si osobní cíle. Zaměření na sebezdokonalování a sebemotivaci vám může pomoci cítit se bezpečněji v sobě a méně srovnávat svůj život s ostatními.

Závěrem lze říci , že FOMO je běžný pocit, který nám může bránit v tom, abychom si skutečně užívali život. Pochopením základních příčin a symptomů FOMO a přijetím kroků k jejich překonání se můžeme osvobodit od strachu z promeškání a žít svůj nejlepší život.

Read more

Local News