Focení v zimě: na co se připravit?

Share

Při procházkách krásnou zimní krajinou si každý občas udělá nějakou tu fotku na památku. Když se však rozhodnete vzít focení vážně a vyrazíte do mrazu za účelem focení uměleckých fotek, pak byste měli vzít v úvahu pár důležitých faktorů.

Vedle kvalitního vybavení na focení budete potřebovat teplé oblečení, termosku, rukavice a také informace a znalosti, bez kterých by to nešlo. Na co byste si při zimní výpravě na focení, měli dát pozor?

Předpověď počasí

Dopředu si zjistěte, jaké bude čekat počasí. Předpověď sice nikdy není stoprocentní, předpověď vám dá šanci se připravit na všechny varianty. Především v horách se počasí mění z minuty na minutu, měli byste mít připravenou pláštěnku pro sebe i pro vaše fotovybavení. Při extrémním mrazu se budou hodit protiskluzové boty i stativ s hroty.

Mráz

Mráz maluje nádherné scenérie, ale technice se příliš nelíbí. Hned, jak dorazíte domů, vyndejte z fotoaparátu baterii i paměťovou kartu a schovejte je na suché místo. Fotoaparát vraťte do batohu a minimálně do druhého dne ho tam nechte a nezapínejte ho. Během té doby se fotoaparát vyrovná sextrémním výkyvem teplot. Počítejte také s tím, že při focení v mrazu se daleko rychleji vybije baterie.

Sníh

Zasněžená krajina působí něžně a doslova láká k zachycení. Jenže sníh hází modré odlesky, a tak se nejspíš dočkáte namodralých nebo našedlých fotek. Tohoto problému se můžete částečně zbavit nastavením vyvážení bílé barvy, přepnutím na režim zataženo nebo stín, případně postprodukcí v počítači.

Vlhkost

Asi největším nepřítelem techniky je vlhkost, s tou se potýkáte v chladném období v podstatě nepřetržitě. Buď s tou vzdušnou, venku při focení, nebo při změnách teplot. Voda kondenzuje na stěnách techniky. Bohužel i na vnitřních stranách objektivů i foťáku, proto byste neměli fotoaparát nosit v bundě. Bezpečnější je uchovávat ho ve fotobrašně, ve které ho nechte i po příchodu domů.

Vedle atmosférických podmínek, je potřeba se ještě dobře orientovat ve fotografických pojmech a umět je v praxi používat.

Kompozice

Zimní krajina by mohla na fotkách vypadat trochu pustě, proto byste měli dodržovat základy kompozice. Důležité je dodržovat především pravidlo zlatého řezu. To hovoří o rozdělení snímku na třetinu a umístění hlavního motivu do některého z pomyslných průsečíků třetin na snímku.

Expozice

Bílým plochám nesvědčí automatický režim, fotky by pak byly spíš modré nebo přeexponované.

Dá se tomu však snadno předejít, stačí nastavit korekci expozice do kladných hodnot podle toho, kolik bílých ploch chcete fotografovat. Čím více, tím víc do plusu budete muset expozici nastavit. Využít můžete i přednastavený režim ve fotoaparátu – mód sníh, zima, stín nebo tmavý.

Správné nastavení fotoaparátu

Pokud běžně fotíte za použití automatického nastavení, v zimě byste měli tento postup přehodnotit a začít objevovat manuální nastavení. Abyste dostali dost cviku, začněte zkoušet, ve kterém režimu, při jaké expozici a vyvážení bílé bude váš foťák zvěčňovat ty nejhezčí snímky.

Read more

Local News