Fishing magnet, vše co potřebuješ vědět

Share

Magnet fishing se stává stále více populárním. Možná jste se s tím už setkali, možná ne. V tomto článku si povíme vše, co potřebujte vědět, než s rybařením pomocí magnetu začnete.

Co je to magnet fishing?

Magnet fishing je oblíbená venkovní aktivita, podobná tradičnímu rybolovu, ale účastníci místo chytání ryb hledají a vytahují různé kovové předměty. K této aktivitě je potřeba silný magnet a lano, aby rybáři mohli z řek, jezer, kanálů nebo rybníků vytahovat nejrůznější úlovky.

Pro úspěšný magnet fishing je důležité i místo, kde ho provádíte. Najděte si vodní plochy, které jsou přístupné pro lov magnetem. Prozkoumejte místní předpisy, abyste se ujistili, že nenarušujete cizí území nebo nelovíte magnetem v zakázaných oblastech. Mezi oblíbená místa patří mosty, mola, staré doky nebo oblasti s historií lidské činnosti.

Jaká výbava je potřeba?

Nejdůležitější součástí vybavení pro magnetový rybolov je silný magnet. Nejlepším řešením je neodymový magnet, který má vysokou magnetickou sílu. Pro účely magnet fishingu hledejte magnet s otvorem a se závitem, šroubem nebo s okem pro snadné připevnění k lanu. Jak na uzly a připevnění k lanu se podíváme níže.

K připevnění k magnetu budete potřebovat pevné lano nebo nylonovou šňůru. Vyberte si lano s dostatečnou nosností pro zvládnutí zátěže vašich nálezů. Lano o délce přibližně 20-30 metrů je považováno za ideální.

Při manipulaci s lanem a vylovenými předměty je důležité chránit si své ruce. Používejte rukavice, nejlépe vyrobené z odolného materiálu, jako je kůže nebo syntetické materiály, abyste zabránili zranění ostrými nebo rezavými předměty.

Ke zvážení:

Kbelík nebo taška: Zvažte nošení kbelíku nebo tašky ke sběru a přepravě vašich nálezů.

Páčidlo: V určitých situacích se můžete setkat s předměty, které jsou příliš těžké nebo je obtížné ke zvednutí pomocí samotného magnetu, proto je dobré mít po ruce například páčidlo.

Bezpečnostní vybavení: Promyslete si pořízení záchranné vesty, pevné obuvi nebo lékárničky.

Typy magnetů pro magnet fishing

Pokud jde o magnet fishing, nejčastěji používanými magnety jsou neodymové magnety, známé také jako magnety vzácných zemin. Tyto magnety jsou známé svým silným magnetickým polem a jsou vysoce účinné pro vytahování kovových předmětů z vody.

Zde jsou dva hlavní typy neodymových magnetů používaných v magnetovém rybolovu:

Blokové magnety: Blokové magnety, označované také jako obdélníkové nebo kvádrové magnety, poskytují velkou plochu pro přitahování předmětů a nabízejí dobrou rovnováhu mezi magnetickou silou a velikostí.

Oboustranné magnety: Oboustranné magnety, jak název napovídá, mají magnet na obou stranách, což zvyšuje jejich sílu a šanci na zachycení předmětů. Jsou navrženy tak, aby přitahovaly předměty z obou stran, čímž poskytují vyšší pravděpodobnost, že se při vyzvedávání něčeho chytí.

Při výběru magnetu pro magnet fishing byste si měli být vědomi i dalších faktorů, se kterými byste měli při jejich výběru pracovat.

Jedním z těchto faktorů je i odtrhová síla, která se obvykle měří v kilogramech nebo Newtonech a udává maximální hmotnost, kterou magnet dokáže zvednout. Čím vyšší hodnota je, tím více magnet přitáhne a zvedne, ale tím je magnet těžší a objemnější, čím se snižuje pohodlí při manipulaci s ním.

Pozor byste si také měli dát na fakt, že neodymové magnety jsou náchylné ke korozi, zvláště když jsou vystaveny vodě. Hledejte magnety s ochranným povlakem, jako je nikl, abyste zvýšili jejich odolnost.

Jaké lano a uzly použít?

Pokud jde o magnetový rybolov, je důležité používat pevné a odolné lano, které zvládne váhu předmětů, které se snažíte z vody získat.

Nylonové lano je běžnou volbou pro magnetový rybolov díky své síle, trvanlivosti a odolnosti vůči oděru a vodě. Dodává se v různých tloušťkách, takže si vyberte lano, které zvládne váhu magnetu a předmětů, které očekáváte vytahovat.

Pletené lano je další možností pro magnet fishing, protože je pevné a odolné proti kroucení a zauzlování. Je také méně pravděpodobné, že se natáhne než jiné typy lana, což poskytuje větší kontrolu během navíjení.

Uzel, který použijete, bude záviset na typu lana, které používáte, a na osobních preferencích. Jedním z nejběžnějších uzlů pro rybolov s magnetem je dvojitý rybářský uzel, který se používá ke spojení dvou lan dohromady. Uzel dračí smyčka je další oblíbenou volbou k připevnění magnetu k lanu.

Omezení a pravidla pro magnet fishing

Než se pustíte do magnet fishingu, je důležité zkontrolovat místní předpisy a směrnice, abyste si zajistili, že budete dodržovat místní předpisy a chránili životní prostředí.

Získejte povolení od vlastníka pozemku nebo příslušných úřadů, než začnete rybařit v jakýchkoli soukromých nebo veřejných vodách. Některé oblasti mohou vyžadovat povolení nebo mají vyhrazená lovná místa.

Některé oblasti, jako jsou přírodní rezervace, archeologická naleziště nebo historické památky, nemusí magnet fishing vůbec povolovat, aby byla zachována jejich integrita.

Dbejte na to, abyste nenarušili citlivé ekosystémy a stanoviště. Správně zlikvidujte veškeré odpadky nebo nebezpečné materiály, se kterými se během magnet fishingu setkáte.

Používejte vhodné bezpečnostní vybavení, jako jsou rukavice, a pevnou obuv, a dávejte pozor na kluzké nebo nestabilní povrchy.

Co dělat když najdete vzácný nález?

Zákony a předpisy týkající se objevování a vlastnictví historických nebo cenných předmětů se mohou lišit podle jurisdikce. Je důležité dodržovat veškeré zákonné požadavky a požádat o radu příslušné úřady, abyste zajistili, že budete s vzácným nálezem nakládat zodpovědně a v souladu se zákonem.

Před vyjmutím z vody pořiďte fotografie nebo videa předmětu na jeho původním místě. Tato dokumentace může být cenná pro identifikaci, historické účely nebo potenciální hlášení.

Proveďte předběžný průzkum, abyste určili potenciální význam nebo historickou hodnotu předmětu. To může zahrnovat online vyhledávání, konzultace s místními historickými společnostmi, muzei nebo odborníky v oboru.

V závislosti na povaze a potenciálním významu nálezu můžete být požádáni nebo vyzváni, abyste jej nahlásili příslušným úřadům. Obraťte se na místní orgány činné v trestním řízení, archeologická oddělení nebo organizace pro památkovou péči a zeptejte se na postupy hlášení a jakékoli zákonné povinnosti.

Zdroj: https://fishingmagnet.cz/

Read more

Local News