Financování nového vozu: Půjčka, nebo leasing?

Share

Uvažujete o nákupu nového automobilu? Pak máte stoprocentně starost s tím, jakým způsobem jej co nejvýhodněji financovat. Alternativ existuje hned několik, přičemž nejčastěji se prosazují leasing a klasická bankovní nebo nebankovní půjčka. My se podíváme na charakteristiky všech těchto úvěrů s tím, že si sami uděláte obrázek o tom, co by se vám nejvíce hodilo.

Jak funguje leasing?

Pro mnohé je synonymem půjčky na auto leasing. Ano, skutečně se jedná o určitý typ úvěru, nicméně jeho princip je zcela specifický. Uvědomit byste si u leasingu měli především tu skutečnost, že automobil patří poté, co si jej tímto způsobem pořídíte, leasingové společnosti. Existují dva typy leasingu.

Finanční leasing

Tento typ financování je charakteristický tím, že automobil je od počátku součástí majetku leasingové společnosti. Do vašeho výhradního vlastnictví přechází až po splacení stanovené finanční sumy.

Operativní leasing

U operativního leasingu se setkáváme se skutečností, že i po splacení stanovené sumy je stále vůz v majetku poskytovatele. Vy si ho tedy celou dobu pouze pronajímáte.

Bankovní a nebankovní půjčky na auto

Pokud chcete, aby automobil ihned po zakoupení říkal pane právě vám, je třeba si půjčit u banky, případně u nebankovní společnosti. Jak to tedy s bankovními a nebankovními půjčkami na auto vlastně je?

Speciální úvěry na auto nabízejí jen některé banky

Úvěry určené čistě na pořízení nového automobilu nabízejí jen některé banky. Jmenovat bychom mohli Equa Bank anebo ČSOB. Jinak si samozřejmě na auto můžete vzít klasický spotřebitelský úvěr.

Expresní nebankovní půjčky

Potřebujete-li hotovost co možná nejrychleji, vydejte se do světa online půjček. U těch často nemusíte ani dokládat příjem. Počítejte pouze s vyšší úrokovou sazbou a poplatky. I proto není od věci vybrat si těchto finančních produktů hned několik a z nich zvolit ten nevýhodnější. Srovnání online půjček není složité. Na internetu existuje mnoho nezávislých porovnávačů.

Read more

Local News