Efektivní splácení dluhů: Osvědčené tipy a užitečné nástroje

Share

Jak co nejrychleji splatit dluhy? Analyzujte způsob svého zadlužování a použijte účinné nástroje, abyste splácení dluhů urychlili.

Jasný plán splácení je základ

Zvládnout dluhy a co nejrychleji je splatit se vám nepodaří bez jasného plánu. Ze všeho nejdříve si proto udělejte seznam všech dluhů, které máte, spolu s jejich typem, zbývajícím zůstatkem a úrokovou sazbou.

Poté si začněte vytvářet plán pomocí níže uvedených strategií, jak zvýšit rychlost splácení, a jednoduchých tipů, jak zlepšit své peněžní návyky.

Konsolidace dluhů

V rámci konsolidace dluhů spojíte více starých dluhů do jednoho nového, a to ideálně s nižší úrokovou sazbou, čímž se splátky stanou zvládnutelnějšími nebo se zkrátí doba splácení. Existuje několik způsobů konsolidace dluhů, kromě běžných bankovních institucí jej nabízí i nebankovní poskytovatelé. V řadě případů poskytuje nebankovní půjčka ke konsolidaci dluhů větší flexibilitu a dosáhnou na ni i dlužníci, kteří se pro bankovní půjčku nekvalifikovali. To platí i pro další typy půjček, jako je půjčka bez registru nebo půjčka bez příjmů – které lze rovněž použít k refinancování půjček.

Použijte online kalkulačku dostupnou na stránkách většiny online poskytovatelů půjček a spočítejte si, na kolik vás půjčka na konsolidaci či refinancování vyjde.

Strategie dluhové koule

Nejdříve se zaměřte na splácení nejmenšího dluhu (zatímco u ostatních dluhů platíte minimální možnou splátku). Jakmile první nejnižší dluh splatíte, začněte splácet druhý nejnižší. Tímto způsobem pokračujte, dokud nesplatíte všechny dluhy.

Dluhová lavina                             

Dluh s nejvyšší úrokovou sazbou splácíte jako první (zatímco u ostatních platíte minimální výši splátky). Jakmile nejvyšší dluh splatíte, přesunete se k druhému nejvyššímu. Tato strategie cám v průběhu splácení dluhu může ušetřit čas i peníze.

Zaručené tipy pro splácení dluhů

  • Nastavte si rozpočet a dodržujte jej: Detailně si stanovte rozpočet, kterého se následně do poslední koruny držte. Rozpočet vám pomůže udržet při splácení dluhu pozornost.
  • Snižte své měsíční účty: Snížením měsíčních plateb za účty získáte více peněz na splácení dluhů.
  • Zvyšte měsíční příjem: Najděte si víkendovou brigádu nebo další pracovní poměr na zkrácený úvazek ke svému běžnému zaměstnání. Některé z dnešních pracovních pozic lze vykonávat online a mají flexibilní pracovní dobu.
  • Zvažte konsolidaci: Konsolidace dluhů pomocí osobní půjčky může snížit úrokovou sazbu, takže na splátku dluhu dáte více peněz.
  • Nebojte se oddlužení: Pokud se vám nedaří dosáhnout žádného pokroku v řešení vašich dluhů, možná byste měli požádat o pomoc v podobě oddlužení.

Jakmile dosáhnete svého cíle, dbejte na to, abyste si udrželi dobré finanční návyky, a zůstali tak bez dluhů. Jediný způsob, jak skutečně dlouhodobě splatit dluhy, spočívá v odstranění základní příčiny. Ta většinou spočívá ve zvyku žít si nad své poměry.

Read more

Local News