DVB-T2 už přichází. Jste na něj připraveni?

Share

S příchodem nového vysílacího standardu prodejci straší už několik let. Ostatně DVB-T2 se postupně zavádí zhruba od roku 2010, tak na to také mají právo. Kompletní přechod je naplánován na rok 2021, takže se ještě nemusíte úplně stresovat, nicméně 30. června přijde v této změně vysílacích technologií jeden významný milník. Na starším DVB-T přestanou vysílat všechny regionální stanice.

Není čas strkat hlavu do písku, během příštích dvou let budete muset vzniklou situaci tak či tak řešit, takže proč se s ní nevypořádat už nyní? Máte několik možností, jak zajistit, že vám doma půjde nové DVB-T2.

Proč se vůbec novinka zavádí?

Je to pár let, co jsme přešli z analogového na digitální televizní vysílání. A teď po nás chtějí, abychom si zase nakupovali nové televizní přijímače? Nejde o žádný zbytečný výmysl. Novější sítě DVB-T2 nám přinesou kvalitnější obraz, barvy i zvuk. Primárně jde však o vysokorychlostní mobilní internet.

Na DVB-T2 se přechází na základě rozhodnutí mezinárodní Telekomunikační unie a poté Evropské unie. Rozhodlo se, že část frekvencí, na nichž se dnes provozuje televizní vysílání, bude sloužit telefonním operátorům. Budou na nich provozovat datové sítě páté generace pro vysokorychlostní mobilní internet. A jelikož by ztráta těchto kmitočtů znamenala výrazné omezení televizních programů, přechází se na modernější a efektivnější vysílací standard, který si vystačí s menším počtem kmitočtů. A tento standard znáte pod názvem DVB-T2.

Můžete si koupit nový přijímač, ale vážně to má smysl?

Když se přecházelo na digitální vysílání, lidé ve velkém nakupovali set-top boxy. Mnohé z nich však DVB-T2 nepodporují, jelikož tehdy se s ním ještě nepočítalo. Těmto lidem tedy v současné době nezbývá nic jiného než si pořídit zase jiný set-top box. Případně novou televizi, která má podporu DVB-T2 zabudovanou v sobě. Skutečně je ale tohle cesta, kterou se chcete vydat? Kupovat si nová zařízení pokaždé, když se změní technologie vysílání? Možná teď budeme dlouhé desítky let fungovat na moderní DVB-T2, jenže možná také ne.

Dívejte se na televizi bez zkoumání vysílací technologie

Kdo chce vyřešit příjem televizního vysílání jednou provždy, ten by měl zauvažovat o kabelové televizi. Internet si dnes platí téměř každá domácnost, tak proč kromě internetu nevést kabelem i televizi? Spousta poskytovatelů internetového připojení tuto možnost nabízí, například společnost AIM po celé ČR distribuuje nejen internet, ale právě i televizi. A ještě s jednou podstatnou výhodou navíc! S kabelovou televizí od nich získáte možnost pouštět si veškeré televizní programy ze záznamu. Oblíbený seriál vám tedy už nikdy neuteče. AIM nejdříve nabízela internet Prosek, nicméně z pražských sídlišť typu Jižní Město se jí povedlo vyrůst do celé ČR, takže si na webu ověřte, zda mají pokrytou také vaši lokalitu, a nechte si připravit cenovou nabídku. Internet s televizí dohromady se ve většině případů vyplatí.

V bytových domech se možná bude řešit společná anténa

Pokud bydlíte ve velkém bytovém domě, nejspíš máte společnou televizní anténu. Ani ta ale pravděpodobně není na nový standard připravená. Je třeba vyměnit či přeladit kanálové vložky. V některých lokalitách bude nutné také přesměrovat antény přijímače směrem k vysílačům, z nichž bude DVB-T2 vysíláno.

Jestliže se tedy spoléháte na to, že se celá záležitost nějak společně vyřeší, klidně spěte. Ale ne až do roku 2021! S řešením začněte nejpozději příští rok, protože zásah do antény musí schválit výbor či přímo nájemníci a tyto formality chvíli trvají.

Přechod na modernější DVB-T2 je nutností, nemusí však znamenat zbytečnou investici do dalšího přijímače. Volba je jen na vás.

Read more

Local News