Dům na klíč do 1,5 milionu může znamenat výhodnou hypotéku i bezstarostnou stavbu

Share

Stavba domu na klíč do 1,5 milionu představuje finančně dostupnou a rychlou cestu k vlastnímu bydlení. Přenechat veškerou práci a starosti v rukou specialistů a moci se věnovat své práci a aktivitám, aniž byste trávili všechen volný čas na stavbě – nejen to je výhodou tohoto řešení.

Dům na klíč do 1,5 milionu: firmy mohou zajistit nejen stavbu, ale takřka veškerou podporu kolem

Dávno neplatí, že se firma stará pouze o stavbu a na Vás zbývá shánění pozemku, hypotéky a dalších náležitostí. Součástí balíku služeb většiny firem je v současnosti i zprostředkování kontaktu s realitními společnostmi, které Vám s výběrem i koupí pozemku pomohou, jakož i komplexní technická dokumentace před stavbou. A to včetně ověření územního plánu. To se vyplatí zejména pro případ, že by Váš dům neodpovídal místním předpisům nebo v jeho blízkosti například hrozila průmyslová výstavba. Dalším, často nabízeným benefitem, je pak rovněž finanční poradenství, ať již se jedná o klasické hypotéky, či úvěrové programy. Zejména u domů do 1,5 milionu je výhodou, že splátky se pohybují okolo 5 tisíc korun, což je činí široce dostupnou variantou vlastního bydlení.

Typový, nebo individuální?

Pokud se rozhodnete pro dům na klíč, vyvstane před Vámi volba mezi typovými stavbami z katalogu, nebo domem dle individuálního návrhu. Každá solidní firma Vám v obou případech vyjde vstříc. Katalogové domy, které dnes existují ve stovkách variant, pravděpodobně pokryjí vkus a potřeby většiny zákazníků. I tak lze ale vždy jít cestou větší individualizace a dům nechat navrhnout dle vlastních specifických potřeb, chuti, finančních možností či na základě dispozic pozemku.

Nízkoenergetické domy (nejen) v této kategorii vládnou

Pasivní a nízkoenergetické domy na klíč patří v současné době takřka ke standardu v této kategorii. Nízkoenergetické domy charakterizuje tepelná spotřeba méně než 50 kWh/m2/rok. V případě domů pasivních se pak jedná o spotřebu 15 kWh/m2/rok. Jedná se o nejekologičtější i nejekonomičtější řešení, které vám ušetří spoustu budoucích výdajů na provoz. Vývojový trend nasvědčuje tomu, že v budoucnosti budou muset tvořit naprostou většinu novostaveb.

Stavba v režii jednoho dodavatele se vyplácí

Pakliže se rozhodnete pro stavbu domů na klíč, ušetříte tím nejen spoustu času, ale dojdete i dalších výhod oproti stavbě svépomocí.

  1. RYCHLOST VÝSTAVBY. Vzhledem k tomu, že termín dokončení je dán smluvně a jeho nedodržení znamená pro dodavatele sankce, budete mít jistotu, že Vaše stavba se nejspíš nezpozdí. Jeden dodavatel, který se práci věnuje naplno, toho zastane koneckonců mnohem víc, než nadšenec se zednickou lžící. Bydlet budete pravděpodobně moci do několika měsíců.
  2. ZÁRUKA. Když se něco nepovede při stavbě svépomocí, můžete vinit pouze sami sebe. U domů na klíč existují jednoznačné záruky. Kvalitu práce si tak firmy pečlivě hlídají. Navíc musí dodržovat jasně dané profesionální postupy, v nichž mívají letitou praxi.
  3. CENA JE PŘEDEM DÁNA. V případě stavby svépomocí můžete sice ušetřit na ceně práce, ale nemusí jít nutně o výhru, když pak budete tratit například při nákupu materiálu. Odborná firma má zpravidla nasmlouvaný materiál levněji, než by si jej dokázal obstarat jednotlivec a o celkové ceně máte od počátku jasno.
  4. MŮŽETE ŽÍT. Nikdy nelze dost zdůraznit množství času a stresu, který ušetříte, svěříte-li práci odborníkům. Čas, který můžete věnovat své rodině, koníčkům i vlastnímu zaměstnání.

Jaké jsou Vaše zkušenosti se stavbou domu na klíč? Kdybyste měli porovnávat výhody stavby na klíč a svépomocí, na kterou stranu byste se přiklonili? Podělte se s námi o náš názor!

Read more

Local News