Druhy kůže, aneb vyberte si svůj první kožený produkt

Share

Kožené peněženky, tašky nebo třeba kožené opasky – to všechno jsou moc hezké věci, luxusní a velmi často designové kousky, které jsou pomyslným evergreen a prakticky nikdy nevyjdou z módy. Díky dlouhé životnosti, vysoké kvalitě zpracování a také opravdu úctyhodné odolnosti mluvíme spíše o investici než o koupi zbytečnosti. Jenže napadlo vás se někdy podívat trochu více na zoubek materiálu, ze kterého se všechny zmiňované kousky vyrábí? Víte, z jakých druhů kůže se vůbec něco vyrábí?

Kůže má výjimečné vlastnosti

Koupě koženého produktu je bezesporu něčím, co se bere jako investice. Samotná kůže se totiž používá v módním průmyslu pro své zcela výjimečné vlastnosti. Sám materiál je totiž velmi prodyšný, měkký, odolný, tvarově se dobře přizpůsobuje a prakticky každý kousek je svým způsobem originál. A to dělá i z následného výrobku zcela jedinečný produkt.

A to jsme ještě nezmínili následnou práci s kůží, ke které dochází, což výslednému produktu na originalitě jenom přidělává. V další fázi totiž může dojít k lakování, broušení, také existuje kůže s chlupem nebo kůže potisková, hladká a další.

Hovězina, vepřovice, teletina

V módním průmyslu se nejvíce pracuje s hovězinou, ale existují také jiné druhy kůží, kam spadají jelenice, teletina nebo vepřovice. Ve velmi málo případech se můžete setkat také s koninou. Tento druh se však dováží z dalekého zahraničí, proto se s ní u nás téměř nesetkáte.

Nesmíme však opomenout na velmi specifické, exotické druhy, jako je krokodýlí kůže, žraločí nebo pštrosí. Tyto druhy budí v mnoha lidech značné rozpaky a ten, kdo si kousky z těchto druhů koupí, může na jednu stranu čelit vlně kritiky.

Kabáty, bundy, tašky i batohy

Škála výrobků, která se z kůže vyrábí, je opravdu široká a velice pestrá. Kromě oblečení, jako jsou bundy, kabáty nebo sukně, se z kůže vyrábí i tašky, batohy, peněženky, pásky a další módní doplňky, jež svou životností daleko předčí levnější a méně kvalitnější alternativy.

Read more

Local News