Dovolená v Moskvě, aneb co vám toto město může nabídnout

Share

Moskva je hlavním městem a symbolem Ruska, politickým, kulturním i ekonomickým středem největší země světa a mimo to i nepříliš typickou, o to však zajímavější, dovolenkovou destinací. Na rozdíl od poměrně mladého Petrohradu sahá minulost Moskvy až do raného středověku. Dlouhá a bohatá historie ruské metropole pak znamená ohromné množství památek, pamětihodností či kulturních institucí, které stojí za to navštívit a spatřit na vlastní oči. V Moskvě nenajdete bílé pláže, kokosové palmy a šumící moře, přesto se vyplatí strávit zde dovolenou (a to nehledě na nutnost zřízení si turistického víza), zážitků si odvezete celou řadu. 

Co musíte vidět?

Kroky každého návštěvníka Moskvy jistě povedou na Rudé náměstí, na které shlíží věže chrámu Vasila Blaženého, zdi i dvě desítky věží Kremlu nebo jedna z největších zajímavostí ruského hlavního města – mauzoleum V.I.Lenina. Ruské vítězství nad Napoleonem připomíná impozantní vítězný oblouk, hrdiny a oběti Velké vlastenecké války zase Park vítězství zahrnující pomník, muzeum a tři chrámy – kostel, mešitu a synagogu – k úctě obětí. Zážitkem ale může být již samotný pohyb po městě, místní metro tvoří unikátní systém, který je po tokijské podzemní dráze druhý nejvytíženější na světě. Architektonicky a umělecky je však považován za jednoznačně nejzajímavější. Stanice jako Majakovskaja nebo Kijevskaja jsou atrakcemi sami o sobě. Vyplatí se též sledovat aktuální výstavy a kulturní akce, je pravděpodobné, že mezi nimi objevíte takovou, která vás osloví.

Kam za kulturou, kam za nákupy, kam za odpočinkem?

Žádný návštěvník, kterého doopravdy oslovuje kultura, nemůže vynechat návštěvu světoznámého Bolšoj těatru. Další jeho kroky mohou vést např. do umělecko-historického Puškinova muzea. Relaxaci a odpočinek nabídne návštěvníkům známý Gorky park, ve kterém si můžete užít třeba projížďku na ruském kole nebo horské dráze. Moskva nabízí také nespočet příležitostí k nákupu zboží všeho druhu a všech cenových kategorií. Jedním z nejluxusnějších obchodních domů světa je tzv. GUM, naopak bleší trh a zajímavé malé obchůdky lze hledat např. na Tverské třídě nebo v okolí Starého a Nového Arbatu. Samostatnou kapitolou je moskevský noční život. Obyvatelé ruského hlavního města milují zábavu a hojně vyrážejí do klubů, barů či na diskotéky. Rčení „Moskva nikdy nespí“ popisuje noční život velmi přesně, díky němu je město ideální destinací také pro eurovíkendy, i krátký čas, který v Moskvě strávíte, budete totiž moci využít na maximum.

Moskva, metropole, jejíchž obyvatel je téměř tolik jako obyvatel celé České republiky, má zkrátka pro každého něco, zkuste proto tentokrát nahradit tradiční slunění se na pláži poznáváním historie a kultury ruského hlavního města! Než však do Moskvy vyrazíte, zvažte i pořízení karty RussiaCityPass, díky které budete moci využít volných vstupů do muzeí a galerií či nejrůznějších slev na dopravu, v restauracích a kavárnách nebo třeba volání a datových služeb zdarma, a kterou pro vás taktéž rádi vyřídíme – ruské vízové centrum VHS

Read more

Local News