Domácí tisk fotografií: Jakou tiskárnu zvolit?

Share

Spousta z nás si jistě pamatuje dobu, kdy se tisklo na klasický film a získat fotografii ve fyzickém stavu bylo neskutečně náročné. Dnes je situace naštěstí poněkud odlišná, jelikož díky mobilnímu telefonu, tabletu nebo digitálnímu fotoaparátu zvládne pořídit fotografie prakticky kdokoli. Vcelku velký oříšek může představovat ovšem tisk samotných fotografií. Je zapotřebí mít tu správnou tiskárnu. Že netušíte, podle jakých kritérií takovýto přístroj vybrat? Nevadí, několik rad vám dáme právě v tomto článku.

Formát a rozlišení fotografie

Oba dva aspekty jsou nesmírně důležité. U formátu určitě počítejte s tím, že zrcadlovka dokáže vytvořit fotografie v poměru 3:2. Kompaktní zařízení a fotomobily už ale vytvářejí fotografie 4:3. Konkrétní formát je pak zapotřebí upravovat v některém ze specifických fotografických programů. Rozlišení už dnes nepředstavuje vůbec žádný problém. Fakticky takřka jakékoli zařízení už umí vytvořit velmi solidní fotografie, které je pak možné ve vysoké kvalitě vytisknout na jakékoli lepší tiskárně.

Inkoustová tiskárna jako jasná volba

Domácí tisk vyžaduje jednoznačně inkoustovou tiskárnu. Důvod je vcelku jasný, a to velké množství barev, které jsou ke vzniku hezké fotografie zapotřebí. Tiskárna na fotografie rozhodně nemůže být laserová. Ta tolik barev nabídnout nedokáže. Počítejte také s tím, že barevné laserové tiskárny jsou velmi drahé. Jinak se také barva z inkoustové tiskárny dokáže do papíru mnohem lépe vpít, což vytvoří skvělý výsledný efekt.

Důležité jsou především originální cartridge

Pokud chcete zachovat skutečně živé barvy, pak určitě volte do tiskárny originální náplně. Díky nim získáte naprosto profesionální výsledek, po němž toužíte. Sehnat je můžete u společnosti Toner partner. Ta nabízí jak náplně do zmiňovaných inkoustových, tak i do laserových modelů. Naším tipem je třeba brother dcp-l2532dw toner.

Zdroj obrázku: Dmytro Vietrov / Shutterstock.com

Read more

Local News