Dieta v krabičce aneb jak se zdravě, efektivně a nenásilně zbavit přebytečných kil

Share

Toužíte-li po krásném zdravém tělu, ale chybí vám disciplína, pak je dieta v krabičce ideálním řešením, které vám může pomoci dosáhnout vysněného cíle. Nejen dámy a pánové, kteří hledají způsob, jak efektivně zhubnout, ale dokonce i profesionální sportovci či celebrity se udržují fit díky této revoluční výživové metodě. Proč je tento způsob stravování tolik oblíbený a na čem je založen, vám prozradí následující článek.

Dieta v krabičce umí kila snížit, ale i zvýšit

Smysl krabičkové diety spočívá v přípravě pokrmů na celý den dopředu. Díky přesně odměřeným porcím a spočítaným kaloriím tak máte pod kontrolou svůj denní příjem živin. Složení jednotlivých jídel závisí na tom, co je vaším cílem. Nejčastěji tento způsob stravování využívají lidé, kteří chtějí zhubnout, stejně tak je ale vhodný také pro jedince, jež naopak touží kila přibrat. Budete se možná divit, ale přibrat na váze je často mnohem složitější proces než hubnutí. Tak jako tak lze tuto dietu aplikovat pro oba případy, stačí jen smysluplně zkombinovat vhodné potraviny a dodržet rozestupy mezi jednotlivými pokrmy.

Jak je to s těmi makroživinami

Nejdůležitějším faktorem, který má vliv na kalorický příjem, je poměr makroživin v potravinách, jež během dne zkonzumujete. Pravděpodobně už jste slyšeli o těchto třech živinách, které byste si měli při tvorbě jídelníčku hlídat. Pojďme si je trochu rozebrat.

  1. Tuky – nenechte se mýlit, že čím nižší příjem tuků během diety, tím lépe. Jídelníček, v němž chybí tuky, je zcela nevhodný, ať už hubnete či nikoliv. Každý jedinec tuto makroživinu potřebuje pro ochranu vnitřních orgánů, tvorbu hormonů a energie. Je pouze nezbytné konzumovat vhodné množství a především správný (zdravý) typ tuku – tzv. nenasycené mastné kyseliny obsažené například v rybách či oříšcích.
  2. Bílkoviny – základní stavební jednotka svalů. Bílkoviny by nikdy neměly chybět na vašem talíři. Zahrňte je jak do snídaně, tak oběda, večeře i svačin.
  3. Sacharidy – hlavní funkcí této makroživiny je zásobování energie, a to jak dlouhodobé, tak krátkodobé. Dejte si ale pozor, abyste nepřijímali příliš mnoho cukru! Jeho nadměrná konzumace je při hubnutí obzvláště nežádoucí.

Kolikrát denně jíst

Říká se, že pravidelnost ve stravování je základem zdravého hubnutí. To je samozřejmě pravda za předpokladu, že budete dodržovat správné složení vašich pokrmů. Nedá se však ve všech případech řídit obecně známou poučkou, že byste měli konzumovat 5 jídel denně – snídani, dopolední svačinu, oběd, odpolední svačinu a večeři. Každému vyhovuje něco trochu jiného, a proto i vy sami musíte vypozorovat, co je nejlepší právě pro vás. Je v pořádku během dne vynechat svačinu, pokud na ní nemáte chuť nebo čas. Důležité je, aby zbytek jídelníčku odpovídal vašemu stanovenému dennímu příjmu.

Pro mnohé lidi není jednoduché vypočítat si, kolik kalorií a jaký poměr makroživin mají denně přijmout. Pokud to zvládáte, je to samozřejmě skvělé a není nic jednoduššího, než si vždy předem navařit jídlo a připravit do krabiček porce na následující den. Pro ty z vás, kteří na vaření nemají čas, nebo si svůj kalorický příjem nedokáží spočítat, existují specializované firmy, u nichž si můžete krabičkovou dietu objednat. Samy vám na základě poskytnutých údajů sestaví režim a připraví každý den jídla v krabičce, která budou tomuto nastavení odpovídat. Hubnutí zkrátka nikdy nebylo jednodušší.

Tak jste došli až na konec článku, výborně! Znamená to, že jste udělali první krok na cestě za vysněnou postavou. Získali jste základní přehled o tom, v čem spočívá krabičková dieta, seznámili jste se s důležitými makroživinami a také už víte, že krabičky si nemusíte nutně připravovat sami doma, ale je možné si takovou službu objednat. Tak na co ještě čekáte?

A jaké metody a fígle pomohly při hubnutí či nabírání na váze vám? Podařilo se vám dosáhnout svých cílů nebo se stále motáte v začarovaném kruhu jo-jo efektu? Svěřte se nám se svými úspěchy i negativními zkušenostmi v komentářích!

Read more

Local News