Další obětí koronaviru může být světová ekonomika

Share

Finanční trhy čelí největší výzvě od globální krize v roce 2008. Ceny akcií i komodit se prudce propadají a vyhlídky do blízké budoucnosti mnoho optimismu nepřináší. Příčinnou je strach investorů z ekonomické recese, kterou by mohla odstartovat pandemie nového koronaviru. Na blížící se ekonomickou krizi a nevyhnutelnou korekci finančních trhů ostatně upozorňuje řada ekonomů.

Epidemie koronaviru vypukla v prosinci 2019 v čínském městě Wu-chan. Od té doby byly evidovány desítky tisíc případů nakažení a tisíce úmrtí. Na začátku března byly potvrzeny první případy nákazy také v Česku. Rapidní nárůst počtu nakažených a expanze koronaviru na další kontinenty vyvolaly paniku, která zachvátila i zdánlivě stabilní finanční trhy.

Čína v problémech

Nejhorší situace je v Číně, kde jsou počty nakažených nejvyšší. V důsledku šířící se nemoci klesá čínská kupní síla i produkce tamějších firem. Například prodej osobních automobilů se v únoru meziročně propadl o více než 90 %. A jelikož se Čína pyšní největším automobilovým trhem na světě, tak jsou dopady globální.

Rekordní pokles vykazuje také aktivita čínských továren. Velké množství malých a středních podniků v rizikových oblastech totiž přerušilo svoji činnost ve snaze zabránit šíření viru. V České republice pocítí čínské problémy především odvětví výroby počítačů, které je silně závislé na dovozu komponent z Číny.

Krize bohužel postihuje nejen průmysl, ale také další oblasti (například stavebnictví a služby). Poměrně výstižně celou situaci odráží čínský index nákupních manažerů PMI, který hodnotí situaci ve výrobním sektoru. Ten se propadl z lednových 50 bodů na své rekordní minimum 35,7 bodů. A to pro čínskou ani světovou ekonomiku nevěstí nic dobrého.

Akciové trhy se propadají

Rapidní pokles aktivity v čínském hospodářství se negativně podepisuje na globální ekonomice. Americké burzovní indexy NASDAQ Composite, Dow Jones Industrial Average, ale také S&P500 vykazují nejhorší vývoj za poslední dekádu. A ani evropské burzovní indexy v čele s indexem DAX na tom nejsou lépe.

Například hodnota indexu S&P 500 byla ještě 21. února necelých 3400 bodů, avšak za jediný týden klesla na 2900 bodů. Pouhých pět dní tedy stačilo k tomu, aby index ztratil zisk, který tvořil téměř půl roku. Naposledy jsme byli svědky podobné situace na počátku krize v roce 2008, kdy hodnota indexu klesla z 1420 dolarů na 750 dolarů. Tehdy ovšem medvědí trh trval půl roku.

Ještě hůře je na tom německý burzovní index DAX, který teprve před několika týdny překonal rekordní maximum z ledna 2018. Radost investorů bohužel netrvala dlouho, protože nyní se hodnota indexu strmě propadá. Někteří ekonomové navíc upozorňují, že v případě celosvětové pandemie mohou trhy klesat ještě intenzivněji.

Panika na všech frontách

Prudký propad zaznamenaly také komodity včetně zlata a ropy, ačkoliv do zlata zpočátku investoři přesouvali své peníze z akcií. Ochladil se také trh kryptoměn. Bitcoin, který od začátku letošního roku do poloviny února zhodnotil o 50 %, se propadl na 8600 dolarů.

Až následující týdny nám prozradí, zda stojíme na počátku nové ekonomické krize, nebo zda se světová ekonomika dokáže vzpamatovat. Pro investory je ale i současný propad velkou příležitostí. Pomocí mnoha investičních nástrojů (např. CFD kontrakty) lze totiž spekulovat na pokles akcií i burzovních indexů. V Česku tyto kontrakty nabízí například společnost XTB, u které můžete koupit i tradiční akcie a ETF. Brokera XTB si lze vyzkoušet nezávisle na demo účtu. Populární je také broker eToro s nástrojem pro kopírování zkušených obchodníků a společnost Plus500 s nízkými poplatky – společnost Plus500 lze navíc obchodovat na burze!

Zatímco pro světovou ekonomiku může být koronavirus opravdovou hrozbou, pro světovou populaci nejsou vyhlídky nijak katastrofické. Současná data ukazují, že úmrtnost u koronaviru je přibližně 2,3 %, zatímco sezónní chřipka má ve vyspělých zemích mortalitu kolem 0,13 %. Koronavirus nejvíce ohrožuje seniory a nemocné, avšak u pacientů do 50 let se úmrtnost pohybuje kolem 0,2 procent. Tato čísla budou ovšem nadhodnocená, protože onemocnění COVID-19 lze snadno zaměnit s obyčejnou sezónní chřipkou. Mnoho pacientů, kteří koronavirus nevědomky vyléčili doma, se tedy do evidence nakažených vůbec nedostalo.

Read more

Local News