Čtyřmetrový krab a jiné zvířecí extrémy

Share

Stejně jako v lidském světě, mají i zvířata své rekordy. Zatímco nejvyšší člověk měří 2,51 m, největší plejtvák má celých 33,6 metrů. Pojďme se podívat na další zvířecí rekordy.

Největší zvíře vůbec: Plejtvák obrovský

Délka těla plejtváka v průměru dosahuje až 30 metrů, nejvíce bylo naměřeno 33,6 metrů. Hmotnost těchto savců je něco okolo 200 tun a těmito proporcemi se řadí mezi nejtěžší a největší živočichy. Pouze hmotnost jeho jazyka dosahuje 2,9 tun! Toto masivní tělo dokáže vyvinout rychlost 36km/h a je to také jeden z nejrychlejších vodních živočichů. Denně sní asi 40 milionů drobných korýšů Kril, které dohromady váží asi 4 tuny.

plejtvák obrovský

plejtvák obrovský 2

plejtvák obrovský 3

plejtvák obrovský 4

Největší králík: Belgický obr

Místo psa si můžete pořídit méně energického, více chlupatého králíka. Váží zhruba 13kg a byl chován především v 16 století v Belgii.

kralik

Nejtěžší suchozemské zvíře: Slon africký

Kdyby to bylo možné, celý slon by postačil plejtvákovi jako potrava na jeden den. Dorůstá se délky 7-9 metrů a váhy 6-7 tun (samice 4 tuny). Sloni jsou, jak všichni víme, býložravci. Denně spotřebují 225 kg potravy, což dělají většinu dne (15 až 18 hodin, zbytek prospí). To, co po nich zbyde je 180 kg trusu a 40-60 litru moči denně.

slon africky

Nejdelší zvíře na světě: Žirafa

Žirafa má prvenství v délce svého těla, které je od 4,8 do 5,5 metrů. Váží okolo 900kg. Pořádně macatá žirafa byla zastřelena v Keni v roce 1934, měla okolo 2 000kg a měřila 5,87 metrů.

zirafa

Největší plaz: Krokodýl mořský

S délkou 6,3 metrů a váhou asi 1,2 tuny dokáže ulovit i velkého savce, kterému jde po krku a následně ho utopí ve vodě. Ročně má na svědomí cca 300 životů. Pokud ale nejdete do střední Ameriky, nic vám nehrozí.

krodoyl

Největší obojživelník: Velemlok čínský

Tento mlok žije v potocích a jezerech, dosahuje délky 180 cm a je to kriticky ohrožený druh. Má špatný zrak, nicméně podél páteře se mu táhne orgán, který je velice citlivý na jakékoliv vibrace.

mlok vele

Největší kostnatá ryba: Měsíčník svítivý

Dnes už téměř vyhubená ryba žije tu a tam ve volném moři Atlantského, Tichého a Indického oceánu. Průměrná dospělá ryba váží 1 tunu a dosahuje délky 1,8 metrů. 

velka ryba

Největší členovec: Velekrab japonský

Trochu jak z hororu. Rozpětí jeho nohou může dosahovat až 4 metrů, délka jeho těla je 60 cm. Může se dožívat až 100 let!

velekrab

krab 2

 

Read more

Local News