Co si uvědomit před vstupem do manželství

Share

Pokud jsme spokojeni v našem partnerském vztahu a chceme pokročit zase o něco dál, rozhodneme se pro manželství. Je to způsob, jak dát najevo tomu druhému, že jsme si jím opravdu jistí, že mu věříme a dovedeme si zbytek života přetavit po jeho boku. Manželství je však krok dopředu, který už se nedá vrátit.

Jakmile se pro tohle rozhodneme, musíme si v té chvíli být naprosto jistí a brát na vědomí všechna možná rizika. Hlavně to, že přijdeme o soukromý a nebudeme zodpovědní již jen sami za sebe. Jedná se však o pěknou tradici, která má kořeny hluboko v historii.

Hlavním účelem manželství je založení rodiny. V dnešní době se to však jednodušeji říká, než uskutečňuje. Ať už je to příčina peněz, věku nebo čehokoliv jiného, v manželství není nutné pořídit si potomky. Spousta manželství vzniká i za jinými účely. Samozřejmě za to může hlavně láska, ale čím dál častěji také i peníze, státní příslušnost atd.

Měli bychom si uvědomit, některé věci:

Konec svobody

Pokud se chystáme do tohoto svazku vstoupit, musíme si uvědomit, že přijdeme o to nejdůležitější, s čím jsem se narodili a to je svoboda. Sice se říká, že o svobodu nepřijdeme a že je pouze na nás, jak si to zařídíme. Ale z praxe víme, že tomu tak není.  Tento faktor bývá častým důvodem rozvodů.

Zodpovědnost

Díky manželství se stáváme zodpovědní i za toho druhého. I jeho chyby pak neseme s ním. Navíc pokud plánujeme rodinu, veškerá zodpovědnost bude stát na Vás. Budete zodpovědní za to, že Vaše manželka se nechala oklamat a vzala si lichvářskou půjčku, za výchovu dětí, jejich známky atd.

Věrnost

Věrní bychom samozřejmě měli být i v klasickém vztahu, ale manželství je manželství, v tomto svazku si lidé věrnost slíbí. Pokud se tedy nevěra objeví, je o to horší. Je nutné si uvědomit, že po zbytek života budete strávit každou noc s tou stejnou osobou.

Nezapomínat

Velkým problémem je to, že lidé se po svatbě zapomenou snažit. Mají pocit, že již vyhráli a řeší všední problémy. Po nějakém čase může dojít k tomu, že zapomenou, proč se vlastně rozhodli pro sňatek. V Některých zemích lidé mají za úkol si jednou za čas sednout a dát si nějaký dárek, najít si pro sebe čas. To není vůbec špatný nápad. Zní to možná neuvěřitelně, ale vztah to oživí a nutí Vás to uvědomovat si, že jste si vybrali dobře. Nezapomínejte tedy na důvody, proč jste si vybrali právě tohoto člověka.

Přetvařování

V manželství se bez tohoto obejít nedá. Někdy se hold budete muset přetvařovat. Například když si manželka nechá udělat šílený účes, nebo od ní dostanete nesmyslný dárek k narozeninám, budete se muset usmívat. Upřímnost není vždy na pravém místě.

Z vašeho se stane “naše“

Cokoliv si vyděláte navíc, nezůstane pouze Vám. I když neradi, budete se muset dělit. Možná si sem tam čas od času pro sebe něco schováte, ale častokrát se vám to nepodaří. Možná budete říkat: „Tohle je moje auto.“, ale výlučně Vaše nikdy nebude.

Je spousta důvodu proč se manželství obávat. Přijdete sice o velkou část soukromí a budete se muset hodně přizpůsobit, ale mnozí najdou štěstí a už nikdy nebudou sami. Pokud si vše uvědomíte a vyberete si správně, máte do konce života o štěstí postaráno.

Read more

Local News