Co si s sebou nezapomenout vzít na STK?

Share

Stanice technické kontroly vozidel je místo, kam jsme povinni s naším autem jet v mnoha případech. Co si s sebou nezapomenout vzít?

Kdy se provádí kontrola?

STK budete potřebovat navštívit v mnoha případech. Jedná se například o pravidelnou technickou kontrolu, kdy nám bude vystaven doklad o tom, že naše vozidlo je způsobilé k provozu na pozemních komunikacích. Pokud se odhalí potíže, máme několik dní na jejich vyřešení. Může se jednat o vadné tlumiče BMW, nebo o potíže s pneumatikami. Tlumiče do auta nám v servisu vymění a můžeme žádat o opakovanou technickou kontrolu vozidla. Existují ale i další účely návštěvy STK.

Další důvody, proč jet na STK

STK budete v případě, že si přivezete vozidlo ze zahraničí, potřebovat navštívit z důvodu evidenční kontroly. Samozřejmě zde musíte i v případě, kdy potřebujete zajistit technickou prohlídku před registrací vozidla. Jako další důvody k vyhledání služeb STK se uvádí technická kontrola pro způsobilost vozidla, nebo také konkrétní technická kontrola ADR.

Co si s sebou nezapomeňte vzít

Při některých prohlídkách vozidla vám bude stačit velký a technický průkaz vozidla. Pro některé prohlídky ale budete potřebovat také osvědčení o registraci vozidla, tedy malý technický průkaz. Pokud neabsolvujete měření emisí poprvé, budete potřebovat také osvědčení o emisní kontrole. Někdy vyžadují přímo protokol o měření emisí. Pokud jste s vaším vozidlem již STK absolvovali, měli byste s sebou mít přichystaný k nahlédnutí také protokol o předchozí kontrole.

Co se kontroluje při STK

Pravidelná prohlídka vozu v sobě obsahuje některé prvky, které jsou vždy stejné. Jedná se nejprve o identifikaci vozidla, následně o kontrolu brzdového systému. Dále se přistupuje ke kontrole řízení a geometrie a kontroluje se také stav vnitřního vybavení vozidla, jako jsou bezpečnostní prvky a povinná výbava. Samozřejmostí je kontrola výhledu řidiče, nebo také revize podvozku a kontrola světel. Na STK se podívají i na stav motoru a jeho výkon.

Na STK budete potřebovat některé základní dokumenty.

Read more

Local News