Co přesně znamená restrukturalizace společnosti?

Share

Restrukturalizace je proces, kdy se mění finanční či provozní aspekty společnosti. Velmi často se k ní přistupuje, když podnik čelí nějakým finančním tlakům. Společnosti mohou restrukturalizovat rovněž při přípravě na prodej sloučení apod.

Neúspěch na trhu, malé příjmy z prodeje, zadlužení, malá konkurenceschopnost, příliš vysoká konkurence v daném odvětví, ale také příprava na prodej, výkup, sloučení či převod na příbuzného majitele. Toto všechno jsou situace, při kterých může přijít na řadu restrukturalizace společnosti.

Jak taková restrukturalizace funguje?

Pokud se společnost restrukturalizuje interně, mění se oddělení, vlastníci, operace a procesy, aby vše vedlo k co nejvyššímu zisku. Obvykle jsou najati také odborní finanční a právní poradci, protože přeměna společností není ničím, s čím by se běžný účetní setkával na denním pořádku. Odborníky je každopádně vhodné přizvat už předem, když o restrukturalizaci teprve uvažujete. Pomohou totiž analyzovat účetní a daňové dopady restrukturalizace.

Všechny změny se samozřejmě nedějí ze dne na den. Jde o dlouhodobější proces, kolikrát dojde k ukončení pracovního poměru s některými zaměstnanci, kteří jsou nyní nadbyteční. Výsledkem je však ekonomicky stabilnější firma, tedy aspoň v případě úspěchu. Ne vždy totiž restrukturalizace končí dobře, a právě proto je tak důležité spolehnout se na odborníky.

Řešení je vždy třeba vymýšlet na míru

Restrukturalizace společnosti je vždy individuální proces, jen těžko ho lze popsat nějak obecně. Kdo o něčem takovém uvažuje, ten by měl raději rovnou kontaktovat odborníky. Jednou z možností je například firma EK Partners, která nabízí poradenství v oblasti restrukturalizace, přeměny, likvidace společnosti, účetnictví a mnoha dalších oblastí. Na všechno tohle se specializují, se vším mají dostatek zkušeností.

Read more

Local News