Co jsou to kryptoměny a proč jsou populární?

Share

Kryptoměny na sebe přitáhly pozornost na začátku roku 2018 poté, co se na tento trh vrhli retailoví a institucionální investoři. Koncept, který obklopuje tato nová aktiva, je chytrý, protože vytváří paralelní platební systém, který globálně konkuruje měnám států. Rozdíl spočívá v neschopnosti svrchovaných vlád manipulovat s kryptoměnami. Navíc díky podvodným změnám kryptoměn orientovaných na blockchain, jako jsou Bitcoin, Litecoin a Ether, jsou tyto digitální měny velice atraktivní.

Proč trend v kryptoměnách neustále stoupá?

Zatímco ceny hlavních kryptoměn šly v roce 2018 dolů, povědomí o nich prudce narostlo. Během prvního čtvrtletí roku zavedly velké burzy, jako například Chicago Board of Options Exchange a Chicago Mercantile Exchange futures kontrakty, které sledovaly pohyby nejlikvidnější kryptoměny, Bitcoinu. Před tímto zavedením mohli obchodníci kryptoměny pouze fyzicky nakupovat a prodávat. Futures jim dávají příležitost ke krátkodobému prodeji bitcoinu, což pomáhá najít rovnováhu pro jeho cenu. Můžete obchodovat také s CFD, které sledují cenu jednotlivých kryptoměn.  S CFD kontrakty kryptoměn můžete obchodovat  i na iFOREX.

K čemu kryptoměny slouží?

Kryptoměny mají specifické využití. Například Ether je měna, která se používá k nákupu šířky pásma sítě Ethereum. Tato digitální měna využívá blockchain, který je generován platformou Ethereum. Ethereum je decentralizovaná platforma, která může realizovat makra pomocí veřejných uzlů. Bitcoin a Litecoin jsou digitální měny, které se využívají ke globální platební struktuře. Koncept je zaměřen na nahrazování měn států. Můžete například zvážit, že za váš dům zaplatíte pomocí bitcoinu. Během roku 2018 byla zaznamenána transakce, kdy byl použit bitcoin jako měna záznamu. Dále jsou kryptoměny využívány jako investiční nástroj. Každá z nich má hodnotu ve vztahu k měnám států a také k ostatním kryptoměnám.

Při transakci můžete získat kryptoměnu a platit státní měnou. Nebo můžete zaplatit kryptoměnu a získat další kryptoměnu. Jedním z problémů kryptoměn oproti měnám států je, že v souvislosti s nimi neexistuje žádná úroková míra. Se zvýšením úrokových sazeb klesá atraktivita kryptoměn. Záporné úrokové sazby, jako například v případě Japonska, atraktivitu kryptoměn zvýšily. A důvod je prostý. Když nakoupíte bitcoin a k nákupu vašeho bitcoinu prodáte dolary, tak si v podstatě půjčujete dolary. Vzhledem k tomu, že výše jednodenní úrokové sazby amerického dolaru jsou 2%, budete muset zaplatit přibližně 2% ročně.

Jsou ceny blízko spodní hranice?

Jelikož ceny většiny kryptoměn v roce 2018 poklesly, mohlo by jít o jejich přiblížení se spodní hranici. Se zvýšením úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému vzrostla atraktivita dolaru, ale to se může chýlit ke konci. Rizikovější aktiva byla tvrdě zasažena rostoucím tempem a nedávné zprávy o tom, že je Fed blízko neutrální politice, by mohly pomoci rizikovějším aktivům, jako jsou kryptoměny. Ceny jsou také podhodnocené a další zaměření investorů na výhody nové třídy aktiv by mohlo vést k jejich ozdravení.

 

Read more

Local News