Co je turbodmychadlo?

Share

Každý tento díl v motoru zná. Turbo neboli turbodmychadlo má dnes skoro každé auto, které sjede z výrobní linky. Co ale turbo je? K čemu turbodmychadlo slouží a proč je pro váš automobil tolik důležité? Vše potřebné i mnohem víc se dozvíte v tomto článku.

Co je turbo

Turbodmychadlo bylo celá léta spojováno především se sportovními automobily, dnes jde o běžnou součást moderního motoru. Najdeme jej jak u benzínového, tak i u naftového agregátu. Princip motorového dílu, který stlačuje vzduch do motoru a je poháněn výfukovými plyny, je na světě již od roku 1905, kdy s ním přišel Švýcar Dr. Alfred Büchi. Šlo však jen o teoretické řešení, jelikož tehdejší technologie nedokázala podobné zařízení vyrobit v takovém rozsahu, aby se dala jakkoliv využít.

Zlom jako u mnoha dílů přineslo až rozmach letectví. Právě tam se začala první turbodmychadla objevovat již z kraje 30. let minulého století. Co se týče osobních automobilů, tak první turba se začala dávat do jejich motorů v 60. letech. Mnoho lidí si myslí, že prvním automobilem s turbem bylo Porsche 911. Opak je však pravdou. Historicky první automobil s turbodmychadlem pod kapotou byl Oldsmobile Cutlass. Až po něm následovalo Porsche nebo BMW se svým modelem 2002 Turbo, které však turbo dostali do podvědomí lidí nejvíce.

Nová doba elektra

I na turbodmychadlo došlo při elektrizaci komponent. Místo výfukových plynů je turbo poháněno elektricky. Tím původní pojem ztrácí svůj význam, proto je vhodnější místo elektrického turbodmychadla používat výraz elektrický vzduchový kompresor.

K čemu turbo slouží

I vzhledem k modelům, které turbodmychadlo proslavily, je zřejmé, že funkcí turba je dosáhnout co nejvyššího výkonu a točivého momentu. Dříve byla turba nastavená tak, že při vysokých otáčkách měly motory ohromnou sílu díky rapidnímu zátahu turba, ale v normálních otáčkách bylo nevyužito. Tím došlo k takzvané turbodíře, kdy nastala velká prodleva mezi šlápnutím na plyn a zátahu turbodmychadla.

Dnes se turbo spíše řadí mezi úsporné komponenty, což paradoxně zapříčinilo jeho celosvětové rozšíření i do běžných automobilů. Díky turbu je možné zmenšit objemy motorů, při zachování jejich výkonu.

Trápí vás turbodmychadlo?

FlexaMi Auto je specialista v oblasti turbodmychadelvstřiků a všeho kolem motorů. Nabízíme nové i repasované díly, které prošli naší odbornou kontrolou a opravou. Za své díly ručíme, takže na každý námi poskytovaný repasovaný díl poskytujeme minimálně roční záruku. Pro více informací běžte na naše internetové stránky www.flexamiauto.cz. Budeme se těšit na vaši návštěvu.

Read more

Local News