Co do kontejneru na oblečení patří a co už ne?

Share

Plasty vyhazujeme do jednoho kontejneru, papír do druhého, sklo do třetího s naprostou samozřejmostí. Třídit odpad jsme si zvykli velmi rychle a zvykáme si i na kontejnery na oblečení. Co do nich patří?

Třídění má smysl 


Věci, které z našich skříní vyřadíme, mohou najít další využití, stačí je vhodit do kontejneru na textil místo do směsného odpadu. Právě kontejner na textil a slouží k tomu, abychom mohli vyřazené oblečení poslat dál a mohlo ještě pomoci potřebným. Z kontejneru se následně všechen textil sveze do centrálního skladu, kde je ručně vytříděn a rozděluje se neziskovým organizacím pro lidi v nouzi u nás i v zemích třetího světa. To, co už jinak nejde využít, si převezmou partnerské firmy a ty zbylý textil zpracují na čistící hadry, výplň autosedaček a slamníků nebo třeba izolaci. Do kontejneru proto nepatří vše, i recyklace textilu má svá pravidla.

Co ano a co ne?


Do kontejneru na oblečení patří vše čisté, nezničené a suché. Můžete do něj dát trička, tílka, mikiny, svetry, kalhoty, sukně, šaty, bundy a to jak dětské, tak dospělé. Vhodné jsou i kabelky, šály, šátky a další módní doplňky. Do kontejneru můžete odložit i nezničené boty, nejlépe svázané k sobě třeba tkaničkami, aby zůstaly spolu v páru. Odevzdat lze i bytový textil jako jsou ubrusy a utěrky a také ložní prádlo, povlečení, prostěradla i ručníky a osušky. Věci, pro které už nemáte využití, vložte do igelitového pytle a ten pak celý do kontejneru. Co rozhodně k recyklaci nepatří, jsou silně poškozené, mokré nebo špinavé věci a také odpadky, koberce či rohožky. Ty patří do směsného odpadu nebo rovnou do sběrného dvora. Věci se v centrálním skladu třídí ručně a tak nevhodným obsahem jen přiděláte dobrovolníkům práci.

Kontejnery stále přibývají a tak není složité najít nějaký ve svém okolí, kam je možné věci vhodit. Pomůžete tak někomu potřebnému a navíc si uděláte i pěknou procházku.

Read more

Local News