Co byste měli jako zaměstnavatel vědět, pokud jde o kurzy první pomoci?

Share

Zaměstnavatel má zákonnou povinnost poskytovat zaměstnancům některá školení související s bezpečností a ochranou zdraví při práci. Jedná se o školení BOZP, požární ochrany, školení řidičů – z povolání (vč. školení profesní způsobilosti), referentů i školení první pomoci. Jak přistupovat k tomuto poslednímu typu školení?

Kurzy první pomoci je ve formě školení zaměstnavatel povinen poskytovat při nástupu do zaměstnání, následně pak jednou za dva roky. Školitelem musí být poskytovatel pracovně lékařských služeb. Ke školení musí být připravena potřebná dokumentace. Tou je osnova kurzu a záznam ze školení. Veškeré požadavky na toto školení jsou ustanoveny zákoníkem práce (262/2006 Sb.).

Další komplikace pro zaměstnavatele, nebo naopak, ochrana zaměstnanců a zaměstnavatele současně? Určitě to druhé. V dnešní době mají navíc jak podnikatelé, tak velcí zaměstnavatelé, možnost využívat LMS systém, tedy Learning Management System, jaký u nás nabízí firma PREVENT. Ten umožňuje nejen sofistikovanou správu vzdělávání zaměstnanců, včetně zákonem stanovených povinných kurzů, ale též nabízí hotové e-learning kurzy, tedy i kurzy první pomoci. Společnost PREVENT je navíc poskytovatelem pracovně lékařských služeb a je tedy způsobilou tato školení nabízet. Pro mnoho firem je tak ideálním řešením nejen využívat LMS systém, ale i za svého poskytovatele pracovně lékařských služeb si vybrat právě firmu PREVENT.

Platforma pro snadné školení a vzdělávání zaměstnanců

Firma PREVENT nabízí hned dvě platformy umožňující školení i další vzdělávání zaměstnanců. První je jednodušší platforma INSTRUCTOR s hotovými kurzy nejen z oblasti BOZP a PO. Zaměstnavatelé mohou využívat hotové kurzy s 24hodinovou lektorskou podporou pro školící se zaměstnance. Po dohodě však lze kurzy i upravit podle potřeb toho kterého zaměstnavatele. Tak mohou být upraveny kurzy první pomoci. Nebo lze platformu využívat pro vkládání vlastních kurzů.

Druhá platforma, EDUNIO, je již komplexní a sofistikovaný systém pro správu vzdělávání zaměstnanců. I v něm lze využívat hotové kurzy, ale má i řadu dalších funkcionalit. Umožňuje například správu práv přístupu do systému, ale třeba i archivaci dokumentace ke školením a předávání různých dokumentů zaměstnancům.

Vytvořte s PREVENT zdravé a bezpečné prostředí ve vaší firmě

Služby firmy PREVENT výrazně zjednodušují plnění povinností zaměstnavatele v oblasti BOZP a PO. Taktéž plnění této povinnosti zlevňují. Zaměstnavatel může těmto činnostem věnovat méně času i mít na jejich plnění méně zaměstnanců. Není to však vše. Díky službám firmy jde zcela zásadně zvýšit bezpečnost ve firmách i ovlivnit prostředí firem. Třeba i tím, že se vylepší ergonomie pracoviště. PREVENT nabízí program ergonomických nástrojů, které vytváří ve firmách zdravé pracovní prostředí. Určitě si řekněte i o tyto služby.

Read more

Local News