Cigareta v ruce už není vůbec „in“.

Share

Znak rebelství, společenské příslušnosti, emancipace i elegance, to vše jsou charakteristiky, mezi kterými se jako Ariadnina nit táhne jeden společný jmenovatel, tabák. Vychutnávání tabáku byla v historii přisuzována řada významů a rovněž se také stal jakýmsi symbolem pro vyjádření určitých myšlenkových postojů. V podání Jamese Deana nabývalo významu rebélie a jakési revolty, koncem dvacátých let dalo ženám doslova do rukou svobodu a odvahu bojovat za větší rovnost práv. Ne nadarmo se dodnes používá pojem „dýmka přátelství“, tabák je už od jeho počátků také velmi úzce spojován s vytváření společenských vazeb. Významů, které bychom mu mohli připsat, je rozhodně mnohem více. V současné době se ale toto, povětšinou čistě pozitivní vnímání, začíná poněkud přelévat na druhou stranu břehu a z dříve popularizované pochutiny se postupně stává strašák a místy až nápadně znatelné stigma.

Konec zlaté éry?

Již řadu let se rojí názory odborníků, které volají po čím dál přísnějších omezení prodeje cigaret a těchto výrobků obecně. Jejich hlavním argumentem je zdravotní škodlivost a ohrožování zdraví i okolí. Tyto názory se nedají nijak rozporovat. Základna uživatelů se proto rozdělila na několik skupin. Pro jednu tyto poznatky neznamenají nic víc než jen bezvýznamné doporučení, druhá se rozhodla se svou zálibou skoncovat, a ta poslední si názory vzala k srdci a hledá alternativní řešení. Asi právě i díky poslední zmiňované skupině se začíná chování uživatelů v posledních letech proměňovat. Místo klasických produktů se totiž čím dál více zvyšuje poptávka po nejrůznějších tabákových alternativách, které uživateli nabízejí menší obsah škodlivých látek.

Snadno a bez emocí

V současnosti se tak velké popularitě těší například zařízení na zahřívaný tabák. Během jejich užívání dochází k uvolňování nikotinu díky pouhému nahřátí náplně. Absence procesu hoření tak předchází uvolňování škodlivých látek jako je:

  1. Oxid uhelnatý
  2. Dehet

Právě ty bývají u klasických produktů jinak zodpovědné za většinu negativních, nejen zdravotních vlivů. Mezi ty nejoblíbenější v současnosti patří Pulze. Toto zařízení tak představuje až o 80 % méně škodlivou variantu, díky které vám už také nemusí dělat starosti:

  • Žloutnutí zubů a nehtů
  • Zápach oblečení
  • Zadýmené místnosti

Pulze tak představuje skvělé řešení pro všechny, kteří stojí o změnu bez větší námahy a stesku po svém oblíbeném rituálu.

Autor: Elena Gotfried

Read more

Local News