Časové, impulzní, proudové i spínací relé – víme, kde je pořídit

Share

Potřebujete relé? Domácí kutilové i profi technici rozhodně vědí, kdy se hodí. Relé umí sepnout signál – to je základní vlastnost této elektronické součástky. Věděli jste však, že je jeho název odvozen z přepřahacích stanic? Právě systém poštovních relé na jednotlivých poštovních stanicích, kde byli poslovi k dispozici čerství koně, přispíval již v 16. století k zrychlování doručovacích služeb. Postupně se služba rozšířila na přepřahání celých dostavníků. Nás teď ale zajímá relé jako elektrotechnická součástka.

Relé, přesněji elektromagnetické relé, vynalezl v roce 1835 Josef Henry. Původně se užívalo jako mechanický zesilovač na telegrafních linkách, později se však stalo velice univerzální součástkou, která využívá elektromagnet v řídících systémech a automatizovaných soustavách. Základní funkcí relé je sepnutí elektrického obvodu, nebo naopak jeho přerušení. Avšak to je jen velice zjednodušený pohled na tuto elektromagnetickou součástku. Dnes existuje celá řada různých typů relé, která umí elektromagnet v relé využívat mnoha způsoby.

Druhy relé a jejich využití

Typickým příkladem je časové relé. To umí spínat na základě nastaveného času. Další možností využití modulového relé je hladinový spínač. Díky němu lze kontrolovat hladinu ve studnách, nádržích, jímkách, bazénech a dalších zásobnících. Existuje jednohladinový i dvouhladinový spínač.

Pro spínání různých obvodů určených například pro klimatizace, osvětlení či vytápění složí impulzní relé. Jeho stav se mění vždy s příchozím impulzem. Proudové relé pak ohlídá topné kabely, ale dovede rovněž indikovat průchod proudu či kontrolovat odběr jednofázových motorů. Velice variabilní funkce nabízí spínací relé do patice, které se využívá třeba jako automobilové relé.

Kde pořídit relé?

Ať již potřebujete modulové relé či jiné pro opravy i vlastnoručně sestrojována zařízení, velký sortiment těchto součástek pořídíte v K&V ELEKTRO. Relé jsou k dispozici i na stránkách e-shopu firmy e1.cz.

Read more

Local News