Buick Skylark GS 455-Stage I. Vzácný a brutálně silný

Share

Klasický vzhled amerického vozu spojený s ojedinělostí? Buick Skylark Gran Sport 455 Stage I zaujme každého hned na první pohled. Ale ten se zkušeným okem ví o opravdové vzácnosti této verze. Těchto vozů bylo totiž vyrobeno jen velice malé množství. A dnes je jich ve skvělém stavu ještě méně. Kombinuje totiž nezaměnitelný vzhled, výbornou výbavu a vysoký výkon. No nezní to jako dokonalé auto?

Chrom, červená barva a bílé doplňky

Tento Buick na prodej zaujme okamžitě výborným červeným lakem. Tato barva karoserie je doplněna o bílou střechu. Samozřejmostí je i množství chromování, jež se nachází téměř kolem celého vozu. Po otevření dveří zaujmou bílé sedačky a čalounění dveří.

Silnější a rychlejší verze

Začněme tím, co tento vůz pohání. Verze Stage I Tribute vychází z modelu Buick Skylark Gran Sport 455. Tento základní model disponoval pořádnou americkou V8 s objemem 7,46 litru. To vozu zajišťovalo výkon 360 koní a točivý moment 691 N.m. Při verzi Stage I šli ale mnohem dále. Motor byl upraven a výkon je na hodnotě 507 koní.

Jak toho docílili?

Co takové navýšení výkonu vyžadovalo? Verze Stage I dostala přepracovanou hlavu motoru, do niž byly vloženy větší a silnější ventily. Ty byly pro tento výkon uzpůsobeny. Umožňují rychlejší sání směsi do motoru a rychlejší odvádění výfukových plynů. Musel proto být vyměněn i karburátor za větší. Na řadu přišla také hřídel. Po vzoru ostatních změn byla i ona vyměněna za větší a silnější. Z motoru jde výkon na kola přes převodovku, jež je v tomto případě automatická se třemi rychlostními stupni.

Jen pro vyvolené

Proč je tato nabídka tolik zajímavá? Verze Stage I se rozšířila jen málo, což bylo zapříčiněno vysokou cenou a ojedinělostí. Tito veteráni na prodej jsou při hledání velikým oříškem. Málo lidí mělo šanci v něm jet, ale mnoho lidí slyšelo o jeho síle. Ve své době byl označován za vůz rychlejší než kterýkoliv Chrysler Hemi.

Read more

Local News