Bezpečně na lyžích

Share

Lyžování je sportem, při kterém si užijete spousta rychlosti a adrenalinu. S těmito požitky je však nerozlučně spojeno riziko vážných úrazů. A nemusíte si je vždy způsobit sami, stačí se na sjezdovce ´potkat´ s nezodpovědným lyžařem, který přecenil svoje schopnosti a nestačil se vám vyhnout. Jediným způsobem, jak takovou situaci ovlivnit a zmírnit její negativní následky, je vybavit se kvalitními ochrannými pomůckami, zejména helmou a chráničem páteře. 

Na sjezdové lyže byste rozhodně nikdy neměli vyrážet bez lyžařské helmy. Ta vás ochrání před úrazy hlavy, které mají nejvážnější a často i fatální následky. Podobné je to však i s úrazy páteře, proto je více než vhodné přidat k helmě i páteřák.

Lyžařské helmy

Lyžařskou helmu vybírejte vždy jen s odpovídající certifikací (EN 1077, ASTM). Pokud ji helma má, je to na ní vždy viditelně vyznačeno.

Volit můžete mezi helmami vyráběný technologií in-mold nebo hard shell. Obě technologie používají vnější plastovou skořepinu a vnitřní vrstvu z expandovaného poylstyrenu.

V případě hard shell helem jsou obě složky slepeny, in-moldové helmy pak ke spojení používají vysokých teplot a tlaků. Díky této technologie spoje vystačí in-moldové helmy s tenčí svrchní skořepinou při zachování stejných ochranných vlastností, takže jsou lehčí. Rovněž lépe rozkládají sílu nárazu.

Jednou a dost

Oba technologické postupy však počítají s tím, že helma dokáže spolehlivě absorbovat náraz pouze jednou. In-moldové helmy se při silnějším nárazu obvykle rozletí na kusy, ale i v případě hard shellových helem je struktura poškozena a helmu je třeba vyměnit za novou.

POC – nový způsob ochrany

Pokud chcete mít opravdu kvalitní helmu, která vydrží i opakované nárazy, sáhněte po některém z produktů mladé švédské firmy POC. Helmy POC totiž místo polystyrenu využívají polypropylen, který se po deformaci nárazem vrací zpět do svého původního tvaru.

Dalším originálním řešením od inženýrů POCu je systém MIPS. Helma s tímto systémem má hned dvě skořepiny, které se v případě nárazu pohybují nezávisle na sobě. Tím účinně eliminují rotační síly, které při pádu na lyžích často vznikají a jejich působení může poškodit mozek.

Chrániče páteře 

Také chrániče páteře vybírejte pouze mezi certifikovanými, a to podle normy EN 1621-2. I v případě páteřáků máte na výběr z více technologií. Buď můžete zvolit klasický páteřák s tvrdou plastovou skořepinou, nebo moderní a sofistikovaný páteřák měkký, který ztvrdne až v okamžiku nárazu.

Zvládne to i měkký

Volba je čistě subjektivní záležitostí. Oba typy páteřáků totiž chrání stejně, jsou certifikovány stejným atestem podle stejných testů. Někdo však měkké pěně nevěří a cítí se jistější s páteřákem s tvrdou skořepinou.

Proč ne, každému, co jeho jest, faktem ovšem zůstává, že měkké páteřáky jsou mnohem pohodlnější a méně omezují v pohybu. Velmi praktické jsou i páteřáky integrované do lehké vesty, protože dobře drží na svém místě a nikam se neposouvají.

Ať už zvolíte jakékoliv ochranné vybavení, ať dobře slouží a můžete si nerušeně bez obav užívat rychlost a adrenalin!

 

Read more

Local News