Běh, nejúčinnější způsob, jak shodit pár kil a udržet si kondici

Share

V dnešní době je velmi těžké snížit či udržet si tělesnou hmotnost. Je to zřejmě dáno tím, že oproti dřívější době si lidé nenajdou čas pro přirozený pohyb. Do práce, do škody, do obchodu či schůzku lidé cestují různými dopravními prostředky. Málokdy uvidíme někoho jít například dvě tramvajové zastávky pěšky. Z tohoto důvodu máme čím dál větší problémy se svojí váhou. Nečekaně však tento problém řeší stále víc mužů.

První, co nás při hubnutí napadne, je dieta. Ta však není ve spoustě případů pro muže to pravé ořechové. Dovedete si představit, že dojdete do hospody a dáte si vodu místo piva? To asi ne. Nejdůležitější je sport. Ale jaký je nevhodnější a nejúčinnější?

Spousta mužů tráví svůj čas v posilovnách a utrácí tím spoustu peněz. Navíc se výsledek nedostaví ihned. Chce to tedy dostatek financí, času a trpělivosti. Přitom je tu ten nejstarší sport. Běh.

Běh nestojí skoro žádné peníze. Samozřejmě je nutná první investice do vhodného oblečení a bot. Ale nemusíme si nikde rezervovat místo a počítat peníze za každou půl hodinu pohybu. Jenom vyrazíte ven.

Pokud se tedy rozhodnete tomuto sportu věnovat, přečtěte si níže uvedené rady.

Při prvních začátcích je nutné si uvědomit, kolik jsme schopni uběhnout. Nesmíme od sebe očekávat dlouhé tratě. Ze začátku se musíme naučit správně dýchat, jelikož problém s dechem trápí spoustu běžců. Nesmíme zapomínat na přestávky a dávat si pozor na prudké kopce. Před během je vhodné se moc nepřejídat. Stačí něco lehčího minimálně hodinu předem. Také je potřeba doplnit tekutiny, ne však najednou vypít celý litr, ale po troškách. Další věcí, která se často podceňuje, je protahování. Před sportem bychom se měli protahovat minimálně pět minut. (další den, byste toho jinak litovali). Pokud rádi posloucháte muziku, je vhodné si vzít mp3 přehrávač. Hudba vás přiměje tolik nevnímat běhání a lidi kolem Vás, navíc Vás rytmus nutí k pohybu.

Po skončení je skvělý čas na krátké klasické posilování: sklapovačky, kliky, činky apod. Nakonec se nezapomeňte opět protáhnout.

Fakta:

– Běháním shodíte přebytečná kila

– Zlepšíte si svoji fyzickou kondici a výdrž

– Běh Vám dopomůže k lepšímu spánku

– Nestojí peníze a není zapotřebí žádného speciálního vybavení

– Pomáhá při stresu a nervozitě, vyvolává příjemný pocit

Na co bychom si měli dávat pozor?

Při běhu byste si měli uvědomit, že se jedná o velkou zátěž na klouby, pokud ucítíte bolest (například v koleni, což je nejčastější), běh přerušte. Důležitá je vhodná obuv a oblečení. Je lepší obléci se více, i když je venku hezky. Tím si udržíme tělo v teple, hrozí totiž podchlazení. V chladném počasí nesmíme zapomenout na čepici, rukavice a šátek kolem krku. Výběr ponožek je také důležitý, rozhodně není vhodné používat kotníkové ponožky.

Po zvážení všech skutečností se běh rozhodně řadí mezi nejoblíbenější sporty.

Read more

Local News