S batohem do přírody aneb jak vybrat ten správný

Share

Na žádnou túru se nemůžete vydat bez dobrého batohu. V poslední době je populární i cestování čistě s batohem po nejrůznějších destinacích. Zejména mladí lidé jsou schopní se sbalit do baťůžku a na 14 dní se vydat toulat po světě. K tomu ale potřebujete spolehlivý kousek, který se stane vaším parťákem. Jak ho vybrat?

Předem říkáme, že takový dobrý parťák, na nějž je spolehnutí, nebude stát pět stovek. Budete si muset trochu připlatit, i když malé batohy do 35 l poměrně bez problémů pořídíte do tisícovky. Cena by ovšem neměla být hlavním kritériem. Pojďme se podívat, na co byste měli především dbát.

Musí být pohodlný i při celodenním nošení

Kvalitní batohy mají polstrování a všemožné nastavitelné popruhy. Čím jich je více, tím lépe, protože to znamená, že nebudete muset celou váhu nákladu nést na ramenou. Bederní pás vám hodně ulehčí. Záda by měla být vyztužená, ale i odvětrávaná a polstrovaná.

Vhodné je, pokud si batoh můžete zkusit. Někdy se totiž stává, že si koupíte krásný model, ale je na vás příliš velký nebo naopak moc malý.

Zvolte správnou velikost

Ta se odvíjí od typu cesty, kterou se chystáte podnikat. Do města a na jednodenní výlety vám vystačí batohy do 30 l. Několikadenní túry přečkáte s batohem o objemu 30-50 l. Velké batohy (nad 60 l) jsou pak vhodné na dlouhé pobyty v horách či někde jinde. Volte pečlivě, protože mít malé zavazadlo a nosit si věci ještě ve zvláštní tašce či v ruce je zbytečné. Stejně hloupé je mít moc velký batoh.

Sledujte výbavu

Tady jsou požadavky hodně individuální. Někdo ocení spíš velkou kapsu, jiný si potrpí na spoustu malých kapsiček. Možná budete chtít kapsu na boku, do níž dosáhnete, i když máte batoh na zádech, nebo síťovanou kapsičku na mokré věci, průhlednou apod. Praktické jsou také popruhy na uchycení stanu, spacáku a dalšího vybavení. Je rovněž na vás, zda upřednostňujete uzavírání na zip, či raději stahovací uzávěr s přezkami.

Materiál hraje důležitou roli

Ať už plánujete jednodenní výlet, nebo se chystáte do přírody na několik dnů, v každém případě vás může potkat déšť. Taktický batoh by proto měl mít nepromokavou úpravu. Vhodné je i pogumování zevnitř či zespodu, když ho někde položíte.

Teď už víte vše důležité, tak hurá vybírat. A šťastné cesty!

Read more

Local News