Balík ze Slovenska do Čech pošleme do 200 korun. Víte, co všechno probíhá před jeho doručením?

Share

Odeslaný balík ze Slovenska do Čech většinou dorazí během 1-3 dnů. Jak je to možné? Za tuto rychlost mohou automatizované logistické postupy a nejmodernější technologie. Co všechno musí proběhnout, aby se odeslaný balík objevil ve vaší náruči? Pojďme se podívat na všechny důležité články rychlé přepravy.

Na začátku je kvalitní přepravní společnost.

Proč na ní opravdu záleží? Zastává úlohu manažera celé přepravy. Osud zásilky a naše spokojenost je v rukou dopravce. Od běžných služeb, jako je dobírka nebo expresní doručení se můžeme setkat i se zajímavými službami navíc. Ty nám mohou zpříjemnit doručení nebo vylepšit firemní procesy.

Jaké jedinečné služby můžeme objevit v nabídce dopravců?

  • Překlad firemních dokumentů do jiného jazyka. Představte si, že odesíláte ze Slovenska do Čech a potřebujete přeložit Vaše Slovenské smlouvy pro své partnery v Čechách. V případě smluv jde o velmi dobrou službu. Právní obratům je důležité rozumět doslovně.
  • Vytvoření marketingového plánu. Když expandujete podnikání, potřebujete mít jasnou představu, co a jak budete prezentovat. Pokud jdete podnikat do jiné země, může se hodit zkušenost někoho místního. Některé logistické společnosti umí vytvořit funkční plán na míru vašemu podnikání.

Moderní technologie zrychlila celý proces přepravy balíků.

Vyšší rychlost vyžaduje větší efektivitu práce. Jak může být logistické centrum efektivnější? Například zapojením automatizace. Co si pod tímto pojmem představit? Především využití robotů v přepravních procesech. Už jste slyšeli o AGV? Pokud nepracujete ve skladu, bude to pro vás novinka.

Jde o speciální automaticky navigovaná vozidla. Jak fungují? Představte si klasickou skladovou halu. Uvnitř najdeme několik regálů, které jsou plné krabic a palet. Nicméně místo skladníků se po hale projíždí několik elektrických vozítek. Ty vypadají zhruba jako zvětšený automatický vysavač.

Roboti jsou extrémně výkonní. Nenechte se zmást menšími rozměry.

Robotická vozítka mají přesně danou trasu. Jezdí po magnetickém pásu, který je vedený celým logistickým centrem. Skladiště je rozložené na jednotlivé uličky, regály a patra. Ty slouží pro přesné uložení zboží do předem daného místa. 

Robot je schopný nejen dorazit na přesné místo, ale umí zajet pod jednotlivý regál a zvednout ho. Jakmile je naložený, vozidlo jej převeze na libovolné jiné místo ve skladu. A takových pracantů je v areálu někdy i několik desítek a kvůli postranním senzorům jsou schopni se orientovat v prostoru a nenarazit.

Jak může automatizace zrychlit odeslání zásilky?

Co všechno musí proběhnout v logistickém centru, než se balík dostane z místa A do místa B? Na začátku je dopravce, který vyzvedne zásilky od odesílatele a odveze je do třídícího centra. Tam se spojí všechny balíky putující stejným směrem. Jakmile je celá skupina kompletní, následuje expedice. Z přepravního centra buď vyráží přímo finální dopravní prostředek nebo mezičlánek. Ten může náklad přiblížit v případě expedice lodí nebo letadlem.

Když se skupinová zásilka převeze do republiky, opět se vyloží do logistického centra.

Během této poslední fáze celého dopravního řetězce se zásilky rozdělí do ještě konkrétnějších skupin. Ty jsou potom rozvezeny v rámci určité městské části. Řidič přepravní společnosti je na začátku dne vybavený konkrétním plánem a zastávkami. Ty jsou předem naplánovány, aby se vše doručilo během jediného dne.

A jaký je Váš pohled na automatizaci práce? Je to správná cesta nebo by měli firmy raději zapojit více lidské síly? Napište nám do komentáře.

Read more

Local News