Autem na hory – jak dorazit bezpečně do cíle?

Share

Hory konečně hlásí, že naplno odstartovala zimní sezona. A tak už se všichni lyžaři i snowboardisté těší, až využijí následující dny a vyrazí otestovat kvalitu sněhu i své umění na svahy. Většina z nich cestuje za sněhovou nadílkou po vlastní ose, tedy automobilem. Na co všechno si musíte dát pozor, aby vaše zimní dovolená neskončila dřív, než vůbec začne?

Nezapomeňte na sněhovou výbavu

Předtím než klíč od auta zasunete do zapalování a vydáte se na cestu, musíte své vozidlo k jízdě pořádně připravit. Samozřejmostí jsou zimní pneumatiky, jejich používání dokonce ukládá zákon. Kromě nich nezapomeňte ani na sněhové řetězy, v horských oblastech jsou totiž považovány doslova za povinnou výbavu. A i když naše republika žádnými velehorami jako třeba Německo či Rakousko neoplývá, „šiknou“ se vám i tady. Vyzkoušejte si svou zručnost dopředu a nasaďte si je doma „nanečisto“. Upřednostňujte ty z oceli, které opravdu vydrží a jsou účinné.

Pořiďte si užitečné pomocníky

Vhod vám přijde také řada užitečných nástrojů, které vám budou v mrazivém počasí doslova spásou. Jde třeba o smeták a lopatku, pomocí nichž odhrnete sníh z kapoty. Neobejdete se ani bez škrabky na led – pokud tedy nevlastníte automobil s nezávislým topením. Okna očistěte opravdu pořádně, jinak riskujete nejen pokutu, ale i mnohem závažnější patálie, tedy nepříjemné nehody. V případě staršího vozidla se vám jistě bude hodit i rozmrazovací olej do zámků dveří, ta novější totiž disponují dálkovým ovládáním centrálního zamykání. Ani jejich majitelé ale nemají úplně vyhráno, v zimním období častěji bojují s poruchami a závadami. Slabá baterie v autoklíči může způsobit, že se do svého vůbec nedostanou.

Připravte se na všechno

Nikdy nevíte, co se vám na cestě může přihodit. A v zimním období to pak platí dvojnásob. Vybavte se proto věcmi navíc, pro strýčka Příhodu. Ze všeho nejdříve natankujte plnou nádrž, na horách totiž nestojí čerpací stanice na každém rohu. Oceníte ji hlavně, když uvíznete v dlouhých kolonách nebo se změní podmínky. Počítejte také s tím, že auto má větší spotřebu, když je naložené. Přibalit si s sebou nezapomeňte teplou deku a náhradní oblečení, k chuti jistě přijde také menší zásoba jídla a pití. Mějte na paměti, že kdo je připraven, není zaskočen!

Read more

Local News