Auta s pohonem 4×4 jsou stále oblíbenější

Share

Automobily s pohonem na všechna kola si v současné době oblíbilo veliké množství lidí. Takové vozy jsou vhodné do každého i obtížnějšího terénu a také pro outdoor aktivity. Jestliže jste vyznavačem horolezectví, turistiky a podobných záležitostí, jistě pro vás bude auto s pohonem 4×4 naprosto dokonalé. Správně fungující vůz s náhonem všech 4 kol vyžaduje také velmi kvalitní a odolné pneumatiky. Pneumatiky na vozy 4×4 jsou mohutné a o dost širší, než pneumatiky běžné, které se používají u menších offroadů, nebo klasických sedanů s pohonem vzadu, nebo vepředu.

Jak vybrat správné pneumatiky

Při výběru vhodných pneumatik na auta s pohonem všech čtyř kol je nutné brát v potaz některé důležité parametry a ukazatele. Pneumatiky na vozy 4×4 mají šířku od 145 do 225 milimetrů, kdy záleží na typu vozidla a použitých kol a samozřejmě na terénu, dále je velmi důležitá hloubka vzorku, a také profil. Čím vyšší je vzorek, tím lépe se auto chová v terénu, jiné vlastnosti pak má ovšem na klasické vozovce.

Parametry pneumatiky obecně

Vysvětleme si trošku, co vlastně znamenají parametry vyznačené na offroad, ale i jiné pneumatice. Pokud budeme hovořit například o čísle 205/55/R/18/91/W, znamená to: 205 – nominální šířka pneumatiky v milimetrech, 55 – poměr nominální výšky pneu k nominální šířce v procentech, R – typ konstrukce kostry : R – radikální, D – diagonální, 16 – nominální průměr příslušného disku v palcích – vnitřní průměr pneu, 91 – index nosnosti (numerický kód „91“ = 615kg) dle tabulky (viz příloha), W – index rychlosti (W = 270 km/h). Na pneumatikách bývají často také textové informace, týkající se vlastností.

Kdo vyrábí top pneu na vozy 4×4?

Také pneumatiky na vozy 4×4 mají své výrobce. Klasické barumky jsou pro nás asi první volbou, ale stále více se do popředí dostávají i zahraniční kvalitní pneumatiky, jejichž cena je srovnatelná. Jedná se o známé výrobce jako je například Dunlop, Continental a další. Vždy se velmi pečlivě poraďte s výrobcem pneumatik, jaké budou pro vaše auto nejlepší.

Read more

Local News