Augmentace prsu dnes vyhledávají ženy i muži. Zjistěte o této proceduře víc

Share

Bezkonkurenčně nejžádanější plastickou operací vůbec je dnes augmentace prsu a další zákroky ke zkrášlení poprsí. Ačkoliv z celkového počtu klientů klinik plastické chirurgie stále většinu tvoří ženy, ani muži se této operaci nevyhýbají. Ukážeme si, jakým způsobem je možné prsa upravovat, pro koho jsou operace vhodné a kdy sáhnou po jakém postupu. Uvažujete o úpravě poprsí? Podívejte se na krátký průvodce plastickými operacemi.

Co je augmentace prsu, jaký je rozdíl mezi ní a mammaplastikou a koho trápí gynekomastie?

Nejprve je dobré si ujasnit pár pojmů ze slovníčku plastické chirurgie. V zásadě existují tři základní typy operací prsu:

  • Zvětšení prsou, neboli augmentace
  • Zmenšení prsou
  • Mammaplastika
  • Gynekomastie

Nejvhodnější variantu s klientem vybere chirurg na základě konzultace a klientova očekávání.

Zvětšení prsou (augmentace)

Tento postup je neznámější metodou úpravy poprsí vůbec. Klient má možnost si vybrat z celé škály tvarů implantátů a použitých materiálů. Operace je velmi šetrná, probíhá v celkové anestezii a jizva po ní je jen stěží znatelná. V dnešní době je dokonce možné zohlednit budoucí kojení klientky, které se zajistí speciálním umístěním prsního implantátu.

Zmenšení prsou

Tato metoda je vhodná zejména pro klientky, kterým velké poprsí způsobuje zdravotní problémy typu bolesti zad či hlavy, mimo to se dá tato technika využít při asymetrii prsou. Zmenšení prsu probíhá zmenšením prsní žlázy, jizva je po tomto zákroku větší než při zvětšení prsou, nicméně bývá velmi jemně a citlivě ošetřena a sešita, takže je co nejméně nápadná.

Mammaplastika

Pokud je klient s velikostí poprsí spokojen, ale k dokonalosti mu chybí pouze správný tvar poprsí, je pro něj vhodná modelace poprsí – mammaplastika, a to zejména po kojení, rychlém zhubnutí nebo po postupném poklesu prsou. V podstatě se jedná o odstranění přebytečné kůže, kdy dojde k nadzvednutí prsu. Tato technika bohužel znamená trvalou tvorbu jizev.

Čím dál více mužů podstupuje modelaci prsů

Gynekomastie, tedy zvětšení mléčné žlázy, je u mužů čím dál častější a mnohdy jim způsobuje psychické potíže. Za zvětšení mléčné žlázy jsou zodpovědné hlavně hormony, které způsobují růst prsů u mužů zejména v pubertě nebo ve stáří, kdy je spojován s poklesem hormonu testosteronu. Dalšími příčinami zvětšení prsou může být i užívání určitých léků nebo pravidelné kouření marihuany.

Vzhledem k tomu, že je zvětšení prsou u mužů neobvyklým jevem, je třeba provést důkladnější předoperační vyšetření kvůli vyloučení rakovinového onemocnění. Při samotné operaci je nutností odstranění celé mléčné žlázy, někdy se se zákrokem váže i liposukce okolní oblasti. Operaci se však dotyčný může vyhnout včasným vyhledáním odborníka a nasazením hormonální léčby. Jiná varianta je v podstatě shodná s mammaplastikou u žen, jde tedy o modelaci odstraněním části kůže.

Cena modelace prsou a další úskalí k zamyšlení

Stejně jako většina plastických operací, ani úprava poprsí není nejlevnější záležitostí, proto je dobré se před zákrokem dobře zamyslet, co od něj očekáváme a zda skutečně platíme za kvalitní práci a materiál, tedy zeptat se na certifikaci a původ implantátů (na nekvalitní implantáty můžete těžce doplatit). Také se vyplatí kontaktovat klienty, kteří již zákrok na vámi vybrané klinice podstoupili, a zeptat se na jejich zkušenosti a spokojenost.

Ukázali jsme si mnoho způsobů, jakým můžete vyřešit úpravu poprsí, zároveň již víme, jaká úskalí a jaké výhody jednotlivé operace přináší. Nyní už stačí jen vyhledat důvěryhodnou kliniku a zkušeného chirurga, který vám operaci provede. Máte již zkušenost s úpravou poprsí nebo o zákroku teprve uvažujete? Dejte nám vědět do komentářů!

Read more

Local News