Atentáty, které přepsaly dějiny

Share

Bohatství, sláva a moc s sebou nesou jedno velké riziko, a to sice, že na vás jednoho krásného dne někdo spáchá atentát. V historii lidstva se stalo několik atentátů, které přepsaly dějiny.

Některé atentáty i po tolika letech vyvolávají otázky, dohady a různé teorie…

1. John Fitzgerald Kennedy

Atentát na prezidenta Kennedyho se odehrál 22. listopadu 1963, při jeho oficiální návštěvě v Dallasu. V rámci své kampaně na nadcházející prezidentské volby se John projížděl ulicemi Dallasu v otevřeném voze spolu se svou manželkou Jacqueline Kennedy. Chybou bylo zveřejnění plánované trasy do médií.

Prezidentská kolona začínala na letišti Love Field, pokračovala centrem Dallasu, prezident měl projet parkem Dealey Plaza a přednést svou řeč v budově Dallas Trade Mart. Do budovy Dallas Trade Mart už nedojel – několika ranami z pistole ho údajně zastřelil Lee Harvey Oswald, bývalý příslušník Námořní pěchoty Spojených států.

V amerických dějinách se nenajde vražda, která by vzbuzovala tolik otázek, domněnek a dohadů. Zvláštní komise sice z atentátu obvinila a následně zatkla Lee Harveye, ale ten se k činu nikdy nepřiznal. Dalším zarážejícím faktem je také to, že Lee Harvey byl zavražděn dva dny po atentátu a jeho zatčení. Právě tato skutečnost nahrává různým domněnkám a konspiračním teoriím, podle kterých byl Kennedy zavražděn na žádost CIA, FBI nebo jeho nástupce Lyndonu B. Johnsonovi. Navíc ihned po zatčení se ho reportér, který se nacházel na místě zeptal zda zastřelil prezidenta a on mu na to odpověděl, že se stal obětním beránkem.

Lee Harveye Oswalda zastřelil Jack Ruby majitel nočního klubu, během převozu do okresní věznice. Ruby v jednom interview uvedl: „Svět se nikdy nedozví pravdu o atentátu, jinými slovy, moje pravdivé motivy… naneštěstí ti lidé, kteří tím tolik získali a kteří měli silný motiv mne dostat do této situace, nikdy nedovolí, aby skutečná pravda spatřila světlo světa.“

Na místě atentánu Dealey Plaza vzniklo muzeum, kde se nachází rozsáhlá expozice věnující se atentátu. 

2. Mahátma Gándhí

Mahátma byl politický a duchovní vůdce Indie a indického hnutí za nezávislost. Mahátma dosáhl toho, že dne 15. srpna 1947 byla vyhlášena v Indii nezávislost. Indie ale dodnes nežije mírem, který si jeho zakladatel tolik přál.

Ihned po vyhlášení nezávislosti se rozhořel nekonečný konflikt mezi Indií a Pákistánem. Dne 14. ledna 1948 následoval neúspěšný bombový útok na Mahátma, ale o dva týdny později byl tento hrůzný čin dokonán. Během svého večerního modlení byl Mahátma Gándhí zastřelen třemi ranami z revolveru na zahradě své vily (dnes sloužící jako muzeum). Jeho vrahem byl hinduistický extrémista Nathuram Godse, který byl za svůj čin o rok později popraven.

3. John Lennon

Dne 8. prosince 1980 byl před svým domem zastřelen člen slavné skupiny Beatles John Lennon. Jeho vrah Mark David Chapman ho jen několik hodin před atentátem požádal o autogram, který od Lennona dostal. Poté se ukryl do křoví u Lennonova domu a vyčkával. Kolem 11 hodiny večer se dočkal, John se vracel z nahrávajícího studia se svou manželkou Yoko Ono. Jakmile John prošel kolem Chapmana, zastřelil ho 5 ranami ze své zbraně.

Co vedlo Chapmana k tomuto činu se nikdo nedozví, on sám si svůj trest ještě odpykává a byl prohlášen za duševně nemocného. Ihned po střelbě na Johna, zůstal Chapman na místě do příjezdu policie, i na položené otázky odpovídal klidně. Když se ho zasahující policista zeptal, zda ví co provedl, odpověděl ano zabil jsem Johna Lenona… Podle psychologů Chapman zavraždil Johna proto, že pro něj představoval falešného člověka – kázal o míru a lásce, ale na kontě měl miliony dolarů.

4. Abraham Lincoln

Historicky první atentát na amerického prezidenta se odehrál 14. dubna 1865, pět dnů po skončení války. Prezident se spolu se svou manželkou rozhodl navštívit slavnostní představení ve washingtonském divadle.

Abraham se stal obětí fanatika Johna Wilkese Bootha, který byl váženým hercem divadla. Ve 22 hodin vtrhnul k Abrahamovi do lóže a střelil ho zezadu dvěma ranami do hlavy. Při vyšetřování bylo zjištěno, že na celém atentátu se podílelo 9 fanatiků, kteří byli proti prezidentovi a jednali z vlastního přesvědčení. Všichni byli popraveni (kromě jednoho, který zemřel ve vězení) z vyšetřování také vyplynulo že měli v úmyslu spáchat atentát i další státníky.

5. Olof Palme

Olof Palme byl ministr Švédska a nejznámější politik všech dob, přezdívaný také revoluční reformátor. Ve Švédsku se zasadil o několik převratných reforem, byl znám tím, že nenávidí ochranky a to se mu také stalo osudné. Když se Olof vracel s manželkou z kina dne 28. února 1986, přistoupil k němu neznámý útočník a zastřelil ho. Olof byl kontroverzní osobností, veřejně kritizoval USA za válku ve Vietnamu, osobně se znal s Fidelem Castrem a byl také přítelem zimbabwského diktátora Roberta Mugabeho.

Ani několikaleté policejní pátrání nepřineslo žádné výsledky a pachatel není dopaden.  

Read more

Local News