Andy Warhol a Pop Art

Share

Tak jako je spojen Monet s Impresionismem, Mucha se Secesí, Picasso s Kubismem, nebo Salvador Dalí se Surrealismem, tak k Andymu Warholovi patří Pop Art. Kdo byl Andy Warhol? Člověk, který vytvářel kontroverzní díla. Díla, která ovlivnila jeho homosexualita. Tento člověk si často zahrával. Například, když těsně po smrti Marilyn Monroe, vytvořil její portréty. Řekl: „Vše záleží na načasování.”      

POP ART

Zkratka napovídá, že jde o populární a tedy masové umění, které dominovalo v 60. letech. První umělecká díla vznikla v Londýně a New Yorku jako reakce na poválečné změny. K představitelům tohoto žánru patří kromě Warhola i  Jasper JohnsClaes OldenburgRoy Lichtenstein a Tom Wesselman. A nyní už k Warholovi, představiteli postmodernismu.

Warhol začíná

Kdo by ho neznal. Má ve světě spoustu příznivců a obdivovatelů. Narodil se 6. srpna 1928 v Pittsburghu. Neměl příliš radostné dětství, protože ho zasáhlo infekční onemocnění – spála. Místo toho, aby byl s přáteli, trávil čas s matkou, na které byl tenkrát závislý. Z  Pensylvánie se Andy přestěhoval do New Yorku, kde po studiích poznal Tinu Fredericksovou, uměleckou redaktorku časopisu Glamour. S její pomocí Warhol získal práci designéra reklam. Maloval pro časopis Success is a Job, Vogue a Harper’s Bazaar, vytvářel obaly knih, sváteční přáníčka a reklamy na dámské boty.

Osobní prvenství

Jeho první výstava byla v newyorské Hugo Gallery. První kniha s Warholovými ilustracemi nesla název Complete Book of Etiquette. V roce 1960 vytvořil první sítotisky. Tato technika mu umožnila udělat několik kopií. Andyho při tvorbě inspirovaly komiksové postavičky a hollywoodské hvězdy. Brzo o jeho díla (Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Pepka námořníka, nebo Supermana) začali mít zájem velké galerie. První popartová výstava nazvaná The New Realists byla v  Sidney Janis v New Yorku. Zanedlouho předělal požární zbrojnici na ateliér a zde pracoval na svém filmu Tarzan and Jane Regained – sort of… Prvním undergroundovým filmem v komerčních kinech byl film Chelsea Girls. V jeho filmech se neustále opakoval jeden motiv. Zde můžeme vidět podobnost s jeho obrazy.  Když se stal uctívanou hvězdou, rád podporoval mladé umělce, vydával pro ně časopis Interview. Napsal Pork, divadelní hru, která měla premiéru v Round House Theatre v Londýně. Za svůj život (58 let) vyzkoušel opravdu širokou škálu uměleckých činností.  

Citujeme Warhola

„Lidské sny jsou to, co dělá lidem problémy. Když nebudete mít sny, nebudete mít problémy, protože budete brát prostě jen to, co je. Ale pak budete postrádat lásku, protože láska je nalézání svého snu v lidech, kteří jej nemají.“

Read more

Local News