Alanin. Aminokyselina se silou titána

Share

Stejně tak, jako automobily potřebují k jízdě benzín nebo naftu, potřebují i naše svaly k pohybu palivo. S energií, silou a vytrvalostí nám pomáhá i jedna z nejjednodušších aminokyselin. Alanin zažívá v poslední době doslova boom, a to nejenom díky tomu, že si jejich vlastností všimli sportovci a kulturisté. Pojďme se společně podívat této aminokyselině na zoubek.

Psal se rok 1850, když německý chemik Adolph Strecker syntetizoval alanin z několika látek včetně amoniaku. Zlí jazykové tvrdí, že se mu to povedlo omylem. Na potvrzení tohoto objevu si svět musel počkat ještě několik desetiletí, tedy konkrétně do roku 1888, kdy alanin identifikoval Theodor Weyl. Alanin se tak do světa vědy zapsal hned na počátku svého objevení, a to proto, že byl dříve syntetizován, než nalezen v proteinech.

Alanin je neesenciální aminokyselinou, což znamená, že si ho dokáže naše tělo samo vyrobit. Přestože si naše tělo dokáže alanin vyrobit, můžeme alanin získat také z přírodních a živočišných zdrojů. Zvýšený příjem alaninu se nám bude zvláště hodit při velké fyzické zátěži, při sportování nebo náročném tréninku. Výbornými zdroji jsou například zelené potraviny, především mladý ječmen a chlorella pyrenoidosa. Alanin najdeme také v mléčných výrobcích, plodech moře, luštěninách, kvasnicích, hnědé rýži nebo v obilí.

Alanin je pomocníkem nejenom pro sportovce

Co všechno alanin umí? Jak už jsme si řekli výše, tak alanin si našel své oblíbence především z řad sportovců, kulturistů a milovníků fitness. Díky regulaci glukózy v krevním oběhu dochází ke vzniku energie, tak potřebné pro zdravý růst svalové hmoty a budování silných svalů. Vlivem alaninu dochází i k dalším metabolickým procesům, třeba k regulaci hladiny dusíku. To vede k oddálení fyzického vyčerpání. Díky těmto pozitivním vlastnostem tak budeme cvičit déle a intenzivněji. Kromě toho bude docházet k růstu naší svalové hmoty, spálíme více tuků, budeme rychlejší a méně unavení.

To ale není všechno, co alanin dokáže. Na základě studie Královské univerzity v Londýně bylo zjištěno, že existuje spojení mezi hladinou alaninu, hladinou cholesterolu, indexem tělesné hmotnosti a optimalizací krevního tlaku. I když studie stále pokračují, je pozitivní vliv na náš organismus neoddiskutovatelný.

Dalším z metabolických procesů, které se díky alaninu uskutečňují, je tzv. Krebsův cyklus. Důsledkem tohoto procesu, vyznačujícího se metabolickou a energetickou přeměnu sacharidů, proteinů či lipidů, dochází ke zlepšení činnosti našeho imunitního systému a vytváření protilátek.

Další klinické studie nám zase poodhalily pozitivní vliv alaninu na léčbu rakoviny prostaty, na léčbu diabetu nebo stresu a únavy.

Je zajímavé, že ty nejmenší organismy na naší planetě a jedny z nejmenších látek v našem těle disponují takovou neuvěřitelnou silou, energií a vytrvalostí. Vyzkoušejte zelené potraviny obsahující sloní sílu alaninu.

Read more

Local News