Adidas vs. Puma, příběh dvou rozhádaných bratrů

Share

Málokdo tuší, že za vznikem dvou nejznámějších sportovních značek stojí dva bratři. Na počátku to byli dva mladí kluci plní ideálů a plánů do budoucna, kteří si založili svou vlastní továrnu na boty. A na konci? Dva největší rivalové na život a na smrt, a Adidas a Puma…

Adolf (nikdo mu neřekl jinak než Adi) Dassler, se narodil 3. listopadu roku 1900 v Herzogenaurachu, v Německu. Jeho bratr Rudolf (Rudi) Dassler, se narodil 26. března 1898 v Herzogenaurachu. Oba bratři byli pohybově nadaní a vyzkoušeli snad všechny sporty co existovali. Zde vznikla také první myšlenka na výrobu kvalitních bot pro sportovce.

V roce 1920 si Adi postavil svou první „dílnu“ v matčině prádelně a vymyslel si i stroj poháněný vlastní silou, kterým si zlehčoval práci na botách. V roce 1924 bratři zakládají Dassler Brothers Shoe Factory, továrna má 25 zaměstnanců, kteří jsou schopni vyrobit 100 párů bot za jeden den. V roce 1936 se konají letní Olympijské hry v Berlíně, kam přijíždí Adi se svými botami. Podaří se mu přesvědčit Jesseho Owense, aby obul jeho boty, Jess afroamerický běžec vyhrál 4 zlaté medaile…

Boty bratrů Dasslerů se tak stali známé mezi sportovci z celého světa. Národní týmy jim začali posílat objednávky na tenisky a před 2. světovou válkou měla společnost ročně 200.000 bot na odbyt. Čím více se bratrům dařilo obchodně, tím méně se dařilo v soukromí.

Názory na to, co stálo za jejich rozchodem, se různí. Jedna z verzí je, že každý z bratrů měl jiný pohled na to, jak by se měly boty vyrábět a prodávat. Druhá verze je, že se rozhádali z rodinných důvodů – jejich manželky se prý nenáviděly a Adi údajně spal s Rudiho ženou. Rudi si to nenechal líbit a vrátil mu to s Adiho manželkou, která otěhotněla právě s Rudim. Třetí verze je, že je rozdělila 2. světová válka. Při nočních náletech nechtěl Rudi (který se ukrýval se svou rodinou v bunkru), pustit do úkrytu bratra a jeho rodinu. Pár dní na to, Rudiho přišli zatknout američtí vojáci, protože byl členem nacistické strany. Rudi byl přesvědčen, že ho udal jeho vlastní bratr a když ho v roce 1948 propustili z vězení, první co udělal, bylo, že si založil svou vlastní továrnu na boty.

adidas-vs-puma

Značka Adidas je pojmenována po Adolfovi – ADI+DAS (jako Dassler) a symbolem firmy jsou tři bílé proužky. V roce 1954 po Světovém šampionátu ve fotbale se začíná vyrábět i oblečení Adidas. Rudi si zvolil název Puma, aby dal najevo, že s jeho botami poběžíte jako puma. Původně se boty měly jmenovat RU+DA (Rudolf a Dassler), ale nakonec zvolil zvučnější Puma.

Události, které následovaly, byly spíše úsměvné – oba bratři se snažili prosadit za každou cenu. A tak tam, kde se pohádal Adi, nastupuje Rudi. Například v roce 1972 se podařilo přesvědčit amerického plavce Marka Spitze, aby držel v ruce tenisky Adidas – celý svět obletěly fotky jak Mark mává svým fanouškům a v ruce drží boty se třemi pruhy… V roce 1960 začali bratrové platit za to, aby si jejich boty obuli. Rudi zaplatil německému běžci Arminovi Harymu, aby si obul jeho boty. Armin vždy běhal s Adidaskami a tak chtěl zaplatit od Adiho, ale ten to odmítl. Armin tedy běží s Pumami, vyhrává, ale na závěrečný ceremoniál si obouvá Adidasky (myslel si, že tím získá peníze od obou bratrů). Bratři ale byli tak šokovaní a naštvaní, že mu nezaplatil ani jeden.

Posledním přáním bratrů bylo, aby je pohřbili co nejdále od sebe. Adi umírá 6. září 1978, zůstala po něm manželka Kathe a syn Horst, kteří se po jeho smrti ujali firmy. Horst zdědil podnikatelské nadání po otci, v roce 1973 založil neméně známou plaveckou značku Arena. Rudi umírá 27. října 1974 na rakoviny plic, i po něm přebírají vedení ve společnosti manželka a syn.

adidas_adi

Adi Dassler se svými kopačkami

1184934861_0

Adi lepí kopačky

daslerlogo

Staré logo bratrů

Read more

Local News