8 otázek o půjčkách, na které jste se možná báli zeptat

Share

Když stojíte před nějakou větší investicí nebo se vaše finanční situace z jakéhokoliv důvodu nevyvíjí tak, jak byste chtěli, obvykle vstupují na scénu půjčky. Nicméně pokud s nimi máte jen minimální nebo žádné zkušenosti, tak se vám do hlavy jistě nahrne spousta otázek. Abychom vám to usnadnili, připravili jsme si pro vás odpovědi na ty nejčastější z nich.

1. V čem se liší bankovní a nebankovní půjčky?

Základní rozdíl spočívá v tom, že nebankovní půjčky pocházejí od nebankovních poskytovatelů, zatímco ty bankovní můžete získat pouze od banky. V praxi je obvykle těžší získat bankovní úvěr, jelikož musíte nejprve projít náročným a zdlouhavým schvalovacím procesem, během kterého si banka ověří, zda by se z vás mohl vyklubat rizikový klient. Nebankovní společnosti jsou v tomto ohledu shovívavější a často půjčí i v případě, že vaše bonita není zrovna ideální.

2. Jsou nebankovní půjčky bezpečné?

Dříve musel být člověk při výběru nebankovní půjčky skutečně velmi obezřetný, pokud se chtěl vyhnout podvodníkům či lichvářům. Této době však díky novele zákona o spotřebitelském úvěru naštěstí definitivně odzvonilo. Úvěry totiž mohou momentálně poskytovat pouze společnosti, kterým byla udělena licence od České národní banky. Přesto však s sebou každá půjčka přináší určité riziko, a tak je třeba vybírat pouze známé a ověřené firmy a produkty vzájemně porovnávat.

3. Jaké základní podmínky musím splnit, abych dostal půjčku?

Na to bohužel neexistuje zcela jednoznačná odpověď. Každá úvěrová společnost si své podmínky určuje sama, a tak se od sebe mohou v různých případech dost lišit. Obecně však platí, že žadatel musí mít bydliště či trvalý pobyt na území České republiky a věk minimálně osmnáct let. Mimo to bude potřebovat také vlastní e-mail, telefon a bankovní účet.

4. Skutečně u půjček bez doložení příjmu není nutný příjem?

Pravidelný a dostatečný příjem je nezbytný v případě každého úvěru – ostatně to ukládá zákon. Půjčky, které se prezentují jako “bez doložení příjmu”, se liší pouze v tom, že příjem nemusí být doložen vaším zaměstnavatelem, díky čemuž se stávají snadnou a diskrétní cestou k penězům. Poskytovatelé těchto produktů si váš příjem stoprocentně ověří, jen k tomu využijí vlastních nástrojů jako například historie vašeho bankovního účtu.

5. Dostanu půjčku se záznamem v registru?

V bance byste sice se záznamem v registru dlužníků jen těžko pochodili, stále však máte k dispozici nebankovní půjčky bez registru. Tyto produkty sice nejsou úplně bez kontroly registru, avšak společnosti, které je nabízejí, případným záznamům nepřikládají až tak velký význam, takže u nich mají problémoví klienti větší šanci půjčku získat. Obvykle za to ale zaplatí vyššími úroky.

6. Jak dlouho potrvá, než peníze dostanu?

To se pochopitelně odvíjí od toho, jak probíhá schvalovací proces u konkrétní půjčky –  jestli žádost schvaluje pracovník nebo automat nebo zda je potřeba potvrzení o příjmu vystavené zaměstnavatelem. Převod peněz na váš účet by mohlo zdržet také to, pokud byste měli jinou banku než vybraný poskytovatel. To byste mohli peníze obdržet až za dva pracovní dny. Nicméně pokud je stejná, dostanete je v řádech několika minut.

7. Co jsou mikropůjčky?

Mikropůjčky slouží zejména tehdy, kdy se člověk zamotá do svých účtů, třeba kvůli nemocenské či nečekaným výdajům, a hledá rychlou, jednorázovou cestu ven. Takováto půjčka před výplatou bývá většinou docela malá, pouze v řádech pár tisíc, a tak mívá velmi brzké datum splatnosti – obvykle v rámci několika dnů či týdnů.

8. Jak se vyhnout problémům?

Základem je, abyste si předem spočítali, jestli na půjčku vůbec máte. Nic totiž není zadarmo a vy nakonec budete muset nejen vrátit to, co jste si vypůjčili, ale také zaplatit s tím spojené úroky a poplatky. O těch se však dozvíte jedině tak, že si pečlivě přečtete smlouvu. Proto ji nikdy nepodepisujte pod tlakem a pokud něčemu nerozumíte, požádejte o radu někoho, kdo těmto věcem rozumí – třeba finančního poradce.

Read more

Local News