5 vyvrácených zažitých mýtů o kaloriích a jejich spalování

Share

Mnoho lidí se snaží při spalování kalorií využívat různých „rad“, které někde slyšeli. Některé rady jsou správné, jiné však naprosto neodráží realitu.

1) Cvičením s prázdným žaludkem spálíme více tuku

Tohle je často zažitá pravda až do morku kostí, ovšem – selským rozumem se můžeme dopátrat k tomu, že to pravda není ani trochu. Naše tělo potřebuje energii už od rána, je proto docela rozumné lehce posnídat, jinak se stáváme potenciálním zákazníkem řetězců rychlého občerstvení. A už vůbec bychom neměli s prázdným žaludkem cvičit, to je totiž pro naše tělo obrovská zátěž. Paradoxně spíše spotřebováváme svalovou hmotu a ženeme svůj organismus do náruče zrádné anorexie.

2) Kalorie jako kalorie

Tady opatrně. Logickou formou bychom přišli na to, že každá kalorie je prostě jen jednotka energie a ať ji přijmeme v rámci jakéhokoliv jídla, může mít stejnou hodnotu. Jde ovšem o další omyl. 100 kalorií z čokolády není pro naše tělo totéž jako 100 kalorií z mrkve. Pokud chceme hubnout, musíme tuhle informaci vzít v potaz. Na trávení obecně nenáročné potraviny, složené jen z jedné ingredience, často tělo spaluje mnohem rychleji než třeba čokoládový dort, byť by ho byl třeba jen opravdu malý kousek.

3) Proces hubnutí stačí podpořit jen cvičením

Tohle také není pravda. Jízdou na rotopedu nenahradíte klasickou cyklistiku nebo běh na čerstvém vzduchu. Jedná se samozřejmě o vhodný doplněk cvičebního programu, ale nemělo by to nahradit jiný pohyb. Výhodou jízdy na rotopedu nebo jiných cvičení v rámci naší domácí posilovny je třeba to, že pomáhá udržet zdravé srdce. Samo o sobě ovšem hubnutí nezaručí, kromě snížení energetického příjmu je třeba ještě něco víc než jen posilovna.

4) Šest menších porcí jídla denně podpoří metabolismus

Určitě je pravdou to, že se nemusíte během oběda nacpat za tři další kolegy a je lepší rozložit si jídlo v průběhu celého dne. Pálení žáhy nebo bolest břicha způsobená přejedením za to určitě nestojí. Lékařské výzkumy ovšem v nedávné době prokázaly, že neexistuje žádná spojitost mezi tím, kolikrát denně jíte a rychlostí metabolismu. Jinými slovy, metabolismus jen tak neovlivníte, je vám dán dědičně po rodičích a na hubnutí budete muset jít trochu jinak. Na druhou stranu, alespoň se s šesti porcemi jídla denně budete cítit syti celý den a nebudete mít tak sklon se přecpávat na noc. Je to účelné i pro jakési „vytrénování“ vašeho žaludku. Ale to je tak asi všechno…

5) Cvičení v chladném prostředí pomůže spálit více kalorií

Dobře, tohle můžeme ještě považovat za polopravdu. Pokud budete cvičit v chladnějším prostředí, budete se doslova třást zimou a vaše tělo bude více pracovat na tom, aby se zahřálo. Rozdíl třeba mezi cvičením ve vytopené posilovně a joggingu při nízkých teplotách ale opravdu není nikterak závratný, rozhodně ne natolik, aby vám to stálo za riziko prochladnutí nebo zápalu plic.

Read more

Local News