5 věcí, které byste měli vědět, než si uzavřete stavební spoření

Share

Plánujete si šetřit nějaké peníze a rozhodli jste se pro stavební spoření? Rozhodně jste udělali dobře, protože na stavebku budou vaše peníze ze zákona pojištěny až do výše 100 000 EUR, zároveň dostanete zúročení, které by vám jen tak někde nedali.

Stavební spoření je možné získat se zhodnocením úspor až 3,8 % ročně. Například u Raiffeisen stavební spořitelny máte garantovaný úrok 1,2 % ročně a k tomu vám náleží ještě státní podpora. Právě ta je největším lákadlem, kvůli kterému si lidé vybírají jako spořicí produkt stavební spoření. Co byste ovšem měli vědět, než si ho uzavřete?

1. Chcete-li získat maximum, spořte 20 000 korun ročně

Možná víte, že státní podpora činí 10 % z vašich vkladů, nejvíce ovšem 2 000 korun. Abyste tedy od státu dostali maximum, je třeba spořit si dvacet tisíc za rok. Je úplně jedno, zda si tuto částku rozložíte do měsíčních splátek (splátky pak dělají 1 700 Kč měsíčně), nebo ji vložíte na spoření jednorázově. Vždy se posuzuje, kolik jste na spoření vložili celkem za rok, podle toho se stanovuje výše státní podpory.

Budete-li si spořit méně než 20 000 korun ročně, dostanete od státu méně, jinak se ale nic neděje. Také je to možné, pouze pro vás nebude spoření tolik výnosné.

2. Spořit musíte minimálně 6 let

Stavební spoření má vázací období 6 let. To je tedy minimální doba, na kterou si ho musíte uzavřít. Po tuto dobu také s penězi nemůžete nijak nakládat, jinak byste se připravili o státní podporu.

3. Peníze je možné využít na cokoliv

Ačkoliv zní název produktu stavební spoření, peníze není nutné využít pouze na stavbu. Pokud si vezmete úvěr ze stavebního spoření, budete ho muset použít na bydlení. Co se ovšem týče peněz ze spoření, ty si investujte, jak chcete. Po uplynutí vázací doby je úplně jedno, co jimi zaplatíte, a nikdo to nebude zkoumat.

4. Stavební spoření je skvělé také pro děti

Chcete dětem spořit, aby něco měly, až vstoupí do dospělého života? Využijte k tomu stavební spoření pro děti a mladé. I na něj dostanete státní podporu a zajímavé úročení. Jde ovšem vyloženě o produkt pro děti. Za ty nezletilé smlouvu sice podepisujete vy, ale s penězi můžete nakládat maximálně v zájmech dítěte, tedy třeba je použít na jeho studia či rekonstrukci pokojíčku.

5. Stavební spoření si sjednáte také online

Nemusíte nikam chodit, žijeme přece v 21. století. Raiffeisen stavební spořitelna nabízí možnost uzavřít stavebko online. Ušetříte čas i peníze! Zapomeňte na dlouhé papírování, stačí elektronický podpis. Kromě toho získáte i přístup k vašemu účtu pomocí internetového servisu.

Stavební spoření je samo o sobě velmi výhodným produktem a spořit s ním je každopádně dobrá volba. Jen si ještě dávejte pozor na to, u koho si ho uzavřete. Někde nabízí modernější a lepší podmínky než jinde.

Read more

Local News