5 nejlepších barů Středního východu, aneb kde zakalit v Arábii

Share

Jak známo, alkohol je mezi muslimy zakázanou komoditou. Během ramadánu platí během dne prohibice dokonce i na vodu (pro chemiky H2O). To během letních měsíců není žádná výhra. Zvlášť máte-li jako pravověrný muslim tahat bez jediné kapky vody na rikše turisty v Dillí nebo se grilovat v ulicích Istanbulu při prodeji sešajdaných bot.

Pokud jste se rozhodli strávit netradiční dovolenou v Emirátech, Jordánsku, Kataru, Egyptě nebo v pásmu Gazy, vyvstane velmi brzy zcela zásadní otázka – kde je sakra to pivo? Sehnat vhodný lokál může být velmi obtížné a muezín neporadí.  Přesto není o vhodné občerstvovací stanice se zlatavým mokem ani v arabských oblastech nouze. Vybrali jsme tedy pro vás ty nejlepší bary Blízkého Východu, kde se rozhodně vyplatí během cesty svlažit hrdlo.

Belgian Beer Café – Doha, Katar

beer-cafe

Belgian Beer Café otevřeli v Kataru poměrně nedávno. Díky velkému množství dovážených nápojů a pochutin se tu budete cítit jako doma. Pokud už nemůžete arabské šmakulády typu kebab nebo falafel ani cítit a zastesklo vám po české klobásce z krčmy u nádraží, na záchranu nebudete čekat dlouho. Mají tu i tatarák, něco jako hovězí guláš, hranolky, je to tu prostě super.

Vyhlášený drink: Prazdroj ani Budvar tu sice nemají, ale Stella taky ujde.

B018 – Bejrút, Libanon

bunkr3 bunkr2 bunkr

B018, největší legenda mezi libanonskými kluby. Byl vybudován v podzemí během 80. let, kdy v Libanonu zuřila válka. Ač by se někomu mohlo zdát, že válečný stav není ideální party time, zakladatel klubu Naji Gebran byl pravděpodobně jiného názoru.  Věřil, že hudba pomůže lidem lépe snášet útrapy války. Vyšlo to. I v dobách míru je tu pokaždé plno. Klub se nachází sice v podzemí, ale má vyklápěcí střechu neobvyklého futuristického tvaru, která dodává prostoru naprosto jedinečný rozměr. B018 byl v letech 2004 – 2006 vyhlášen jedním z nejlepších klubů světa.

Vyhlášený drink: Naji´s Mood – název koktejlu je odvozen od zakladatelova jména, obsah je však velkou neznámou. Chutná však i místním lépe než ten Molotovův.

Bushido – Manama, Bahrajn

bushido bushido2

Bahrajn. Náboženské složení tohoto malého království je velmi prosté. Drtivou většinu obyvatel tvoří muslimové, zbytek do sta procent doplňuje hrstka křesťanů a hinduistů. Je proto velkým překvapením, že restaurační business zavál do této malé konzervativní zemičky právě Buddhu. Ano, je to skutečně tak. Bar Bushido je totiž součástí vyhlášeného řetězce Buddha Barů. Jak velí zavedený standard, místo se honosí bohatou výzdobou v japonském stylu, nechybí taneční parket a téměř bezedná nabídka koktejlů, která Bushido předurčuje ke strávení nezapomenutelných večerů.

Vyhlášený drink: Dragon Fashioned – rum, citrón, pomerančová kůra a hnědý cukr

Cave Bar – Wadi Musa, Jordánsko

cave

Do věhlasného skalního města Petry přejíždějí turisté na kratší výlety ze sousedního Izraele. Do povědomí lidí se toto fascinující místo dostalo např. díky Indy Jonesovi, který zde ve třetím díle navždy ztopil svatý grál. Nejde ale samozřejmě jen o památky, po dlouhém kodrcání orientální pustinou přijde vhod trocha osvěžení. Cave Bar máme hned po ruce. Restauraci najdeme v jeskyni, která je vlastně 2000 let starou nabatejskou hrobkou.

Vyhlášený drink: Between the Caves, tj. směs rumu, sektu, brandy a dalších přísad – kdo ví, kolik návštěvníků baru se v okolních jeskyních po této kombinaci ještě do teď motá…

Neos – Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

neos

Pokud se vydáte do Dubaje, nezůstane Neos vaší jedinou mezistanicí – útulných barů, kaváren, restaurací a diskoték najdete v tomto třpytivém velkoměstě na pobřeží Perského zálivu dostatek. Několik atributů však pasuje tento bar mezi nejlepší místa k posezení na světě. Nachází se v 63. podlaží mrakodrapu a je z něj úžasný výhled na nejvyšší budovu světa – Burj Khalifa (znáte z Mission: Impossible IV) a kolosální dubajskou fontánu.  Další výhodou je, že zavírají až v půl třetí ráno.

Vyhlášený drink: Python – vodka se šampaňským a mátou.

Read more

Local News