5 hudebních skupin, které přejaly cizí melodie

Share

Hudební skupiny často hýbou světem, dokážou proti sobě popudit davy, jak se povedlo například The Beatles v USA, dokážou se stát i důležitým článkem z hlediska některých sociálních či politických hnutí. Mnohé slavné hudební formace ale nestydatě „vykrádaly“ cizí melodie, na kterých si zakládaly svou auru slávy. Jaké to jsou?

1. Green Day

Skladbu American Idiot zná asi každý z nás, málokdo ale někdy slyšel nahrávku kapely Dillinger Four s názvem Doublewhiskeycokenoice, která se tomuto velkému punkovému hitu nápadně podobá chytlavou melodií. Kapela, která započala svou nejslavnější éru na přelomu tisíciletí, tak de facto převzala jednu ze svých nahrávek od konkurence, Dillinger four je punková skupina z amerického Minneapolis, která byla založena v roce 1994 a jejíž členové jsou například Patrick Costello nebo Lane Pederson. Že jste o nich vy sami nikdy neslyšeli? Nevadí, znáte přece Green Day. Média často lidský vkus často velice tvárně uzpůsobují, ale z toho si nic nedělejte.

2. Oasis

Pamatujete si na hudební formaci, která se sama nazvala tou nejlepší na světě a která vyprodala Wembley? Přitom i tito hoši mají na svědomí menší „vykrádačku“, převzali totiž melodii od skupiny T.Rex, jež koncertovala koncem 60. a počátkem 70. let minulého století. A byla velice úspěšná, dosáhla s jednou ze svých nahrávek, nazvanou Get it on, 15. místa v britské hitparádě. Lidé ale zapomněli, a to se stalo příležitostí pro Oasis. Ano, pokud si poslechnete, je to prakticky totéž. Jen ten text složili kapelníci z Manchesteru jiný.

3. The Beatles

A ve Velké Británii ještě nějakou chvíli zůstaneme, další v pořadí jsou slavní, ba až přeslavní The Beatles. Řekli byste, že do tohoto výčtu nepatří? A přece se mohou směle zařadit po bok Green Day nebo Oasis, jejich skladba I Feel Fine je totiž nápadně podobná Watch Your Step od Bobbyho Parkera.

A to ještě není od členů této proslulé kapely všechno, George Harrison svou slavnou mírovou skladbu My Sweet Lord založil na melodii z produkce skupiny Chiffons, jíž nazvala tato formace He´s So Fine.

4. John Williams

Ani slavnému skladateli se tato minela nevyhnula. Antonína Dvořáka mnozí nazývali americkým skladatelem, zvláště poté, kdy složil svou slavnou Novosvětskou. Sám umělec překvapenému davu oznámil, že při komponování myslel na Prahu a cítí se být českým skladatelem, mnozí si to ale vyložili po svém. Však k věci – John Williams je autorem hudby k filmu Čelisti. Ta je však velice podobná Deváté symfonii v podání Dvořáka, který nejspíš netušil, že jeho hudba bude populární i u těch, kteří vážné hudbě vůbec neholdují…

5. Madonna

I věhlasné mediální hvězdě se nevyhnulo kopírování, kromě proslaveného CTRL+C a CTRL+V od skupiny ABBA převzala i melodii své písně Justify My Love, kterou původně produkovala hiphopová formace Public Enemy pod názvem Security of the First World. Jedné z největších světových hvězd současného pěveckého nebe to ale na popularitě příliš neubere, věnuje se totiž kromě zpěvu i populárně-politickým tématům.

Read more

Local News