5 důvodů, proč se jamajským sprinterům dívá zbytek světa na záda

Share

Co vás napadne, když se řekne Jamajka? Rekordy, reggae, rum nebo film kokosy na sněhu? Tato chudá karibská ostrovní země má tři miliony obyvatel, ale vládne světovému sprintu. Mnozí se ptají proč? Jak je to možné? Zde vám nabízím pár některé odpovědi.

Na londýnských hrách se už medaile rozdaly. Hladkých 100 metrů ovládla opět Jamajka. Hned čtyři ze šesti možných medailí získala právě tato karibská země.

Všem známý Usian Bolt urval zlatou medaili v novém olympijském rekordu na olympiádě v Pekingu jen těsně před svým krajanem Yohanem Blakem.

1. Běhá se všude a hlavně od mala

Jamajský národní stadion a třicet tisíc lidí. Stovky mladých atletů z celé Jamajky se sjeli jen za jedním cílem – aby spolu změřili síly. Není to ale klasický sportovní den. Je to známé především jako Champs a jedná se o čtyřdenní soutěž na konci března. Tato soutěž je považována za vyvrcholení jamajského sportovního kalendáře a soutěží zde žáci ve věku 12 až 19 let. Pro mnohé jde skutečně o hodně a jsou tu žáci z více jak 100 škol.

Všichni se můžou hodně ukázat, protože sem přijíždějí bývalí běžci a také zástupci různých sportovních značek a hledají tak novou hvězdu pro svou značku. V neposlední řadě sem jezdí lovci talentů z amerických škol. Mnoho žáků pak může získat sportovní stipendium.

2. Vidina peněz a slávy

Jamajka jako země není ani bohatá a ani vyspělá. Nezaměstnanost se proto drží na 15% a průměrný roční příjem je kolem 55 tisíc korun českých na jednu osobu. Hlavně se zde vyskytuje kriminalita – v loňském roce bylo zabito skoro 1700 lidí a pro srovnání – my máme o 7 milionů více obyvatel a bylo u nás zabito necelých 200 obyvatel.

Z totožných podmínek, jaké jste doposud slyšeli, pochází i sám Usain Bolt. Je synem bývalého zemědělce a majitelky obchodu s potravinami. Vyrůstal na severu Jamajky v domě, kde netekla voda. Sám tedy říká, že sílu nabral z nošení těžkých břemen vody.

Několikaletý trenér Wainsworth Small sám říká: „Sprint není pro lidi bohatých rodin. Bohaté děti můžou mít talent, ale nemají to něco na víc.“

Hodně lidí se chce dostat ven, právě proto, že žijí v chudobě. Mnoho jiných trenéru nabízí své služby zdarma. To co se děje v jejich životech, je srdcervoucí. Někteří žijí opravdu ve velké chudobě a bídě, jiní jsou vystaveni velkému násilí. Nemá ale prý smysl s nimi mluvit o těchto problémech.

3. Genetické dispozice

Vědci z University of Glasgow a University of the West Inidie chtěli pomocí genetických testů dokázat, proč na krátkých tratích dominují běžci Jamajky. Pomohlo jim k tomu více jak 200 jamajských sportovců a u 70% našli tzv. gen ACTN3. Poté je srovnávali s australskými sportovci a u nich, se tento gen vyskytoval u 30%.

Tento gen tvoří svalové bílkoviny zvané alfa-actinin-3. Přesně tahle bílkovina se podílí na tvorbě silných a opakovaných svalových kontrakcí ve svalech. Ohledně vlivu této bílkoviny na vrcholové výkony v určitých sportovních disciplínách existují stále rozpory.

Dalším faktorem hrajícím v prospěch těchto sprinterů je ten, co se v tamní řeči nazývá „kohoutí zadek“. Páteř a boky svírají s pánví úhel, ten pak umožňuje předním svalům vytáhnout kolena co nejvýše, páteř při tom zůstává narovnaná.  Někteří proto věří, že tato specifičnost přispívá k síle, kterou Jamajčané vyvinou při pohybu nohy zpátky na zem.

4. Agresivita jako zdroj rychlosti

Traduje se určitý stereotyp. Jamajčané jsou nadprůměrně agresivní a podle některých to může vyústit v jejich nevídanou rychlost. V přírodě to totiž taky tak funguje – ty nejagresivnější zvířata jsou ta nejrychlejší. Je to tedy další možné vysvětlení?

5. Banány a batáty

Batáty jsou sladké brambory a údajně společně s banány, mohou podle profesora Errloa Morrisona mít dopad na výkonnost jamajských sprinterů. Tyto brambory produkují látku, která působí jako stimulant, zelené banány pak vytváří substanci, která působí pro obnovu energetických zásob.

Read more

Local News