3 způsoby, jak navodit spánek

Share

Trápí vás už delší dobu nespavost? Každý večer počítáte ovečky, ale i když jich napočítáte rovnou stovku, stejně jsou vaše oči jako dvě žárovičky, které ne a ne zhasnout? Možná za to může stres, možná celková čilost organismu. Ale jelikož je spánek opravdu klíčový a má podíl na našem zdraví, měli bychom vědět a znát, jak ho navodit. Nespavost totiž nemusí být vaším celoživotním parťákem.

Vůně vás dostanou do klidu

Existuje mnoho efektivních způsobů, jak navodit spánek. Jednou z nich je vytvořit si v ložnici opravdu příjemnou atmosféru. Pomocnou ruku nabízí vonné svíčky, díky kterým se bude oázou klidu prolínat působivá vůně v celém domě.

Každý člověk by měl sáhnout po takové vonné dekoraci, která mu je příjemná a která v něm vzbuzuje klid a pocit bezpečí. Od pradávna ale platí, že sázkou na jistotu jsou levandule a meduňka. Tyto bylinky jsou totiž učiněným lékem na nespavost a pomáhají navodit spánek jak v podobě aromata, tak v podobě připraveného čaje.

TIP: Jak zvýšit vlhkost v domě?

Upusťte uzdu své fantazii

Když člověk ulehne do postele, většinou ho trápí jedno – nezaplacené účty, hromada nesplněných položek na to-do listu, věci, které se musí zařídit dětem. Je toho zkrátka tolik. Jenže problémy denního života by nás měly v noci opustit, jinak nezamhouříme oko. Proto upusťte uzdu své fantazii.

Přesuňte svou pozornost na něco jiného. Představujte si. Můžete být v Japonsku v nějaké krásné zahradě plné květů. Můžete být zrovna na rande ve Spojených státech s nějakou celebritou. Můžete být jen na gauči a sledovat oblíbený pořad. Snažte se najít takovou vizi, díky které se budete cítit naprosto uvolněně.

Dopřejte si horkou koupel

Obecně platí, že pokud potřebujete navodit spánek, musíte se celkově uvolnit a ideálně zahřát své tělo. Proto před spaním ulehněte na pár minut do horké vany, pusťte si uklidňující hudbu a nezapomeňte si knížku. Až se po koupeli obléknete do pyžama, usnutí nastoupí prakticky ihned po ulehnutí do postele.

Read more

Local News