3 největší slabiny, které vás mohou dostat do dluhové pasti

Share

Cesta do dluhové pasti bývá pokaždé trošku jiná. Důvodů, proč si lidé vezmou první, druhou a někdy dokonce třetí půjčku existuje nespočet. Někdy je to proto, že nevyjdou s výplatou a nutně potřebují peníze na úhradu nějakého důležitého výdaje. Existují však také situace, kdy se lidé zadlužují úplně zbytečně, aby se zbavili učitých slabin. O jaké se jedná nejčastěji?

1.   Mermomocí se snažíme zapadnout

Lidé jsou přirozeně sociálními tvory, a tak je běžné, že se obklopujeme partou kamarádů či známých, se kterými se pouštíme do nejrůznějších aktivit. I když s nimi máme mnoho společné, pořád se v něčem odlišujeme a často to bývají právě životní standardy. Pokud někdo bydlí v pronajatém jednopokojovém bytě, zatímco jeho přátelé žijí v luxusních domech, může to v něm probudit závist.

Jestliže má člověk zdravý přístup k životu a penězům, tak ho taková situace nerozhodí. Může nosit to stejné oblečení pořád dokola nebo jezdit deset let starým autem, zatímco si jeho okolí dopřává nové a nové věci, a vůbec mu to nevadí. Někdo se s tím však smířit nedokáže a stále se cítí vyčleněný. Namísto toho, aby změnil práci nebo si našel nějaký přivýdělek, se však tuto situaci rozhodne řešit krátkodobou půjčkou.

2.   Necháme se strhnout názorem ostatních

Když je někdo vystaven neustálému posměchu kvůli tomu, že nemá ten nejchytřejší mobil nebo počítač, může to dost ohrozit jeho sebevědomí. Vidíme to zejména u dnešních puberťáků, kteří si kvůli absenci značkového oblečení nebo jiných vymožeností často zažívají hotové peklo. Připadají si méněcenní a v důsledku se pak hádají s rodiči a vyžadují, aby jim tyto věci koupili. Další postup se samozřejmě odvíjí od způsobu výchovy.

Rozumní rodiče se dítěti pokusí vysvětlit, že pracují s nějakým rodinným rozpočtem, ve kterém na takové vymoženosti už není prostor – pokud má na to věk, může si přece najít brigádu a na vše potřebné si našetřit. Někteří rodiče však odhodí veškerou zodpovědnost a svým dětem koupí vše, co jim na očích uvidí. Samozřejmě si na to půjčí, a tak kvůli krátkodobým rozmarům uvedou celou rodinu do mnohem komplikovanější finanční situace.

3.   Půjčky jsou pro nás jistotou

V domácnostech, kde se žije od výplaty k výplatě, je poměrně běžné, že se nečekané výdaje platí z úvěrů, kreditních karet nebo kontokorentu. Od toho tu takové produkty ostatně jsou, nicméně pokud se pro někoho stanou náhradou za finanční rezervu, tak nastává problém. Lidé, kteří těchto produktů pravidelně využívají, totiž nepočítají s tím, že by další měsíc mohly nastat neobvyklé okolnosti, které by vyžadovaly další peníze navíc.

Když k něčemu takovému skutečně dojde, obvykle u nich přicházejí na řadu půjčky bez registru a solusu. Tímto způsobem se do svých dluhů postupně zamotávají, protože celou výplatu utratí za splátky, a tak opět potřebují další půjčku, aby přežili do dalšího měsíce. Nicméně kdyby si hned od začátku každý měsíc odkládali pár stovek či tisíc na horší časy, mohli by se takovým problémům zcela vyhnout.

Read more

Local News