3 nápoje, díky kterým si na vás zima nepřijde

Share

Současné teploty nemilosrdně atakující bod mrazu dávají tušit, že zima už je za rohem. Všichni proto začínáme hledat způsoby, jak se co nejrychleji a nejúčinněji zahřát. Ke slovu se tak zcela zaslouženě dostávají i horké nápoje, které potěší tělo i chuťové pohárky.

Oblíbený čaj

Většina z nás v zimě neomylně sahá po čaji. Ovšem pozor, ne všechny jsou stvořené pro chladné počasí, některé se více hodí k popíjení do teplých dnů. Třeba šalvěj, máta nebo eukalyptus vám v létě prokážou skvělou službu, protože ochlazují, teď na ně proto rychle zapomeňte. Místo nich upřednostněte červené či žluté čaje, které dodají energii a prohřejí zkřehlé tělo. Odborníci doporučují kupovat sypané čaje, které bývají nejen kvalitnější, ale navíc u nich hrozí menší riziko, že budou plné plísní a cizorodých látek. Vybírejte tradiční osvědčené značky, třeba na takových čajích Twinnings si pochutnávala už samotná královna Victoria.

Luxusní chai latté

Specialita s názvem chai latté se k nám do Česka rozšířila z amerických a britských kaváren. Původně se přitom jedná o indickou pochoutku, která unikátním způsobem kombinuje mléko, čaj a koření. Poměry si můžete měnit podle svojí chuti. Způsobů přípravy existuje hned několik, nejsnazší je do hotového klasického latté přidat skořici, zázvor, hřebíček a kardamom. Tyto ingredience spolehlivě fungují jako přírodní „zahřívače“, zima si tak na vás rozhodně nepřijde.

„Zimní“ káva

Dalším zahřívacím nápojem je klasická káva, na kterou mnozí z nás nedají dopustit bez ohledu na roční období. Zkuste si ji ale na chladné měsíce trochu „zimně poladit“. V kávovaru si připravte espresso, pak ve vodní lázni rozpusťte 10 gramů hořké čokolády a lžičku medu, přidejte zázvor a kardamom. Vše zalijte espressem a zamíchejte, nahoru doplňte našlehané mléko a vše posypte kakaem. Hodláte-li si kávu „říznout“ kapkou alkoholu, pak mějte na paměti, že ne vždy toto mixování dobře funguje. Držte se proto osvědčených receptů, třeba s takovou alžírskou kávou z vaječného koňaku a sycené šlehačky prostě nemůžete šlápnout vedle. Tak čím se v zimě zahřejete vy?

Read more

Local News