3 KROKY K PRVNÍ JÍZDĚ NA KOLE – MANUÁL PRO VŠECHNY RODIČE

Share

 Chystá se vaše dítě překonat důležitý životní milník a naučit se jezdit na kole? Gratulujeme! Jak ale na to, aby první jízda nebyla zároveň tou poslední? Přečtěte si náš návod ve třech krocích! 

Příprava

Nejlépe se vám bude trénovat na velké, rovné a zpevněné ploše bez dopravy. Pro výuku vyvažování potřebujete dětské kolo se dvěma koly, bez pedálů a se sníženou polohou sedadla tak, aby dítě dosáhlo na zem celou plochou chodidel. Tedy buď pevnější odrážedlo nebo, ještě lépe, pořádné dětské kolo, kterému pedály pro výuku odeberete.

Krok 1: vyvažování a brzdění

Nechte své dítě běžet na vyvažovacím kole tak, aby si dopřálo pocit vyvažování. Jakmile se stane sebevědomější, nechte ho na sekundu, dvě zvednout nohy tak, aby si vyzkoušelo vyvažování po delší dobu. Na závěr by mělo zvládnout mít ve vzduchu obě nohy a kolo vyvážit, dokud samo nezastaví. Důležitou součástí výuky by mělo být i brzděn nohama. Nejdříve na rovině, potom i na mírném kopci.

Krok 2: řízení vyvážení kola

Ve chvíli, kdy bude vaše dítě vyvažovat bez problémů, nastává čas na výuku řízení kola. Nacvičujte otočky, smyčky, s postupujícím tréninkem i ostřejší zatáčky. Nechtě své dítě projet mezi překážkami a naučte ho důkladně číst terén, blízký i vzdálenější. Toho docílíte například tak, že umístíte překážky ve vzrůstající vzdálenosti.

Krok 3: šlapání do pedálů

Nyní přidejte k dětskému kolu pedály a ukažte nejprve malému cyklistovi, jak používat ruční brzdy. Nejlépe tak, že povede kolo vedle sebe a zatáhne za brzdové páky – tím zjistí, jak kolo reaguje. Také názorně ukažte, jaký je rozdíl mezi tvrdým a měkkým brzděním. Vyzkoušejte, zda je dítě schopno šlapáním otáčet pedály a pak už nezbývá, než naskočit…

Read more

Local News