3 hlavní důvody, proč navštívit Plzeň

Share

Jedním z největších lákadel pro milovníky turistiky v západních Čechách je rozhodně Plzeň, čtvrté největší město v republice. Existuje řada důvodů, proč byste se do Plzně měli přijet podívat, případně zde najít bydlení, pakliže chcete přesídlit někam jinam.

1. Pivo k Plzni patří

Asi největší chloubou, která je známá snad všem českým, ale i mnoha zahraničním turistům, je pivo a místní pivovar. Ve dnech, kdy panuje běžný režim, si rozhodně nenechte ujít rozsáhlou prohlídku pivovarských budov a sklepů, dozvíte se celou řadu zajímavých informací, o nichž jste možná doposud neměli potuchy.

2. Památky

Pokud se někteří z vás domnívají, že Plzeň toho nemá co nabídnout z hlediska historie, pak jste možná nebyli zrovna bystrými žáky ve škole. Je tu mnoho velmi působivých historických staveb. Jako první lze zmínit katedrálu sv. Bartoloměje na centrálním náměstí Republiky, jež uchvátí zvenčí i zevnitř. Její vyhlídka umožňuje spatřit Plzeň a její okolí v celé své kráse. Za slunečných dní odtud dohlédnete až desítky kilometrů daleko. Druhou velmi interesantní stavbou je určitě židovská synagoga, která se nachází jen kousek od náměstí Republiky. Dnes se v ní pravidelně pořádají koncerty a další kulturní akce. V Plzni však stojí za pozornost celé historické centrum, v němž stojí řada ceněných staveb, namátkou třeba místní radnice.

3. Kultura a sport jsou v Plzni doma

Západočeská metropole před několika lety reprezentovala Česko jako evropské hlavní město kultury. A není se čemu divit. Je zde nádherné divadlo, jež je pojmenované po Tylovi, kousek opodál pak vznikla nová moderní divadelní budova, kterou rovněž nelze přehlédnout díky originálnímu architektonickému řešení. Ve městě se pravidelně konají kulturní akce. V létě jde třeba o živé hraní kapel a divadelních souborů v celém středu města, v obřím plzeňském amfiteátru pro 25 tisíc lidí nedaleko Vinic se pak kromě jiného koná metalový festival, na který se sjíždějí lidé z celé Evropy. Ve městě je poměrně bohatá škála klubů, kde hrají nejen místní kapely. Namátkou jde o klub Pod lampou, v němž město pořádá koncerty alternativních kapel z celého světa.

Plzeň je nepochybně také sportovním městem. Sídlí zde úspěšný fotbalový klub, daří se i hokejistům či házenkářům, kteří celkem pravidelně sbírají republikové tituly. Samozřejmostí je pak možnost využít veřejná sportoviště, k nimž se řadí zrekonstruovaný velký bazén na Slovanech, Škoda park atd.

Jak je to s bydlením?

Pokud jde o bydlení, Plzeň se nemá zač stydět. Neustále tu dochází k rozvoji a vznikají nové reality a celé čtvrti. I stará zástavba je postupně modernizovaná, přičemž se oproti minulosti klade vyšší důraz na přítomnost zeleně. Ceny realit samozřejmě nejsou nejnižší, v porovnání s Prahou si však v Plzni můžete byt či rodinný dům pořídit, případně pronajmout za výrazně příznivější ceny.

Read more

Local News