3 důvody, proč investovat do zlata a proč se těší takové oblibě

Share

Zlato představuje již tisíce let určitou finanční jistotu. Učarovalo lidem po celém světě, kteří ho vnímají nejen jako kov ke zdobení, ale i jako formu uložení svých peněz. A není se co divit. Zlatý kov je investicí, která slaví úspěch i v těžkých ekonomických dobách, i proto se považuje za jednu z nejkonzervativnějších investic.

Zdroj: unsplash

Hlavní zásada správného a výhodného investování zní – diverzifikace. Investiční portfolio by mělo být především rozmanité. Dbejte hlavně na to, aby na sobě nebyly jednotlivé složky závislé.

Přečtěte si, proč se vyplatí investovat právě do zlata.

1. Má svou stálou hodnotu

Jedním z největších plusů investice do zlata je, že neztrácí svou skutečnou hodnotu. Jeho cenové pohyby totiž nejsou závislé na pohybech ostatních aktiv, jako jsou například akcie či cenné papíry. V době velké hospodářské krize jste si mohli za unci (28,35 g) zlata pořídit pěkný oblek, přitom za stejné množství si ho můžete bez problému pořídit i v současnosti. Zlato však nepředstavuje investici v tradičním pojetí, jelikož nenese žádný pravidelný výnos. V dlouhodobém horizontu to však může být výhodnější varianta než uložení peněz na spořicí účet. Vydělané úroky totiž mnohdy nepokryjí ani inflaci.

2. Je snadno obchodovatelné

Zlatý kov je jedinou komoditou, která se dá rychle směnit za hotovost, a to i v časech krize. Odborníci proto doporučují zvolit jej jako vhodný investiční doplněk a zajistit se tak proti nenadálým ekonomickým situacím. Například zlaté mince představují jednu z nejvhodnějších investic. Prozkoumejte Aukro.cz, největší české online tržiště, jestli tam nenarazíte na zajímavé a ceněné sběratelské kousky.

3. Zahrňte jej do části svého portfolia

Za více než 2 500 let je tento žlutý kov vnímán téměř neměnně, a to po celém světě. Jen těžko byste našli vyspělou kulturu, která by nerozuměla této komoditě. Hodnota zlata sice v posledních letech dosáhla svého maxima, na rozdíl od státem emitovaných peněz, které v závislosti na finančním trhu posilují, či naopak ztrácejí svou hodnotu, však zůstává poměrně stabilní. Nikdo vám ale nemůže zaručit, že jej za několik let prodáte za mnohonásobně vyšší cenu, než za jakou jste jej koupili. Nejvlivnější američtí investoři proto doporučují držet ve zlatě maximálně 5–10 % vašeho portfolia.

Read more

Local News