10 tipů, jak zvládnout závěrečné práce na VŠ

Share

Ať už jste studium vysoké školy zvládali dobře, nebo hůře, na konci studia vás čekají ještě dvě finální překážky. Těmi je závěrečná práce a státní zkouška. Jak si s psaním práce poradit, na co se připravit, čím si pomoct a čemu se vyhnout?

Úplně první metou psaní je samozřejmě volba tématu a cíle práce. Určitě se hodí zvolit si téma, které vás zajímá, protože vám práce půjde lépe od ruky. Téma by mělo rozvíjet vaše silné stránky, což vám práci ulehčí. Co byste rádi psali a čemu byste se rádi věnovali, i kdyby nešlo o bakalářskou nebo diplomovou práci?

Téma vždy také proberte s vedoucím vaší práce, zjistěte si, co od vás vlastně očekává. Když máte cíl a téma, pevně se ho držte!

Tip: Pokud z nějakého důvodu nemáte na psaní vaší závěrečné práce čas, nemusíte propadat depresi. Podívejte se na službu vypracování diplomové práce na zakázku, jedná se o možnost, kterou využívají stovky spokojených, a především anonymních studentů.

Počátek psaní závěrečné práce

Prvním krokem je zjištění datumu odevzdání vaší práce a formálních náležitostí. Zjistěte si, kolik výtisků musíte mít, jaké přílohy máte doložit a také záležitosti typu vazby, úpravy a údajů na deskách.

Volba tématu a vedoucího

Vyberte si téma ze seznamu, případně konzultujte vlastní. Vyberte si vedoucího vaší práce, vypracujte její teze a naplánujte si konzultace. O všem se dobře poraďte a především, u tématu i vedoucího, dobře vybírejte.

Samotné psaní závěrečné práce

Samotné psaní je zásadní a nejnáročnější částí. Pokud jste však zvolili dobré téma, které vás zajímá, práce by měla jít dobře od ruky. Při psaní se vždy držte následujících bodů:

 

  • Najděte všechny dostupné zdroje k tématu o kterém píšete. Hledejte již napsané práce, literaturu a podobně. Hledejte na internetu, ve školních databázích a knihovnách.
  • Stanovte si cíl práce a vypracujte podrobnou osnovu. také si určete čas na psaní a vytvořte si pracovní plán, kterého se budete držet. Vše musí vycházet tak, abyste se vyhnuli stresu.
  • Zpracujte dostupnou literaturu a průběžně si z ní udělejte poznámky. Vypisujte citace, zdrojujte, napište závěr a úvod a nezapomínejte na kontrolu gramatiky a stylistiky.
  • Nechte si celý text schválit vedoucím vaší práce, připojte přílohy, vytvořte obsah, udělejte finální kontrolu kapitol, číslování a gramatiky.

Tisk a vazba závěrečné práce

Pečlivě vybírejte barvu desek a písma, držte se zde standardů a do výstředností se nepouštějte. Respektujte pravidla vaší školy. Vytiskněte potřebný počet kopií práce a vše si nechejte svázat do desek. Vazbu objednejte radši předem a nezapomeňte na všechny požadované přílohy.

Tip: Nejen u závěrečných prací si můžete pomoci vypracováním. Můžete klidně využít i možnosti anonymního vypracování seminárních prací a zvládnout tak semestr bez stresu.

Závěrem

Můžete na závěrečné práci pracovat delší dobu. Pokud máte jasno v tom, čemu se věnovat, můžete na práci pracovat i ve svých seminárkách a tím zabít dvě mouchy jednou ranou. Možná menší práci nakonec nevyužijete, ale minimálně si rozšíříte své obzory v tématu, kterému se chcete věnovat. Hodně štěstí!

Read more

Local News