10 tipů, jak bojovat s prokrastinací při studiu

Share

Máte spoustu povinností které odkládáte? Děláte všechno ostatní, jen ne to, co opravdu musíte? V tom případě se podívejte na deset tipů v tomto článku, jak se neustálému odkládání úkolů vyhnout. 

1.  Úkoly si rozdělte na části

Pokud máte problém plnit větší úkoly, rozdělte si je na dílčí části. Jestliže je váš cíl v nedohlednu, mnohem snadněji sklouznete k prokrastinaci. Dílčí úkoly si rozvrhněte tak, ať je zvládáte bez stresu a přitom si zachováte pravidelnost.

2.  Zapomeňte na dokonalost

Jednou ze základních příčin chronického odkládání povinností je obava, že je neuděláme dobře. Že se na ně musíme nejprve nějak připravit, dostat tu správnou náladu, získat víc informací. Jenže splníme li daný úkol nahonem na poslední chvíli nebo se zpožděním, už to dokonalé nebude.

Tip: Když už nic nepomáhá, stále máte možnost zkusit vypracování bakalářské práce na zakázku tak, jako mnoho dalších spokojených studentů.

3.  Nehledejte výmluvy

Nepříznivé okolnosti, které mohou snížit možnost vašeho úspěchu, existovaly, existují a budou existovat vždy. Nikdy nebyla ideální doba, zaměstnání se hledalo vždy těžko a rozjet nové podnikání bylo vždy riskantní a nejisté. Přesto v každé době jsou lidé, kterým se daří. A není jich málo.

4.  Vstávejte dříve

Zkuste se překonat a vstát o něco dříve. Udělejte si delší den a získejte tak více času na práci bez stresování. Hodina vás nezabije a ve výsledku udělá mnoho.

5.  Nenechte se rozptylovat

Při práci se zbavte všeho, co by vás rušilo. Vytvořte si klidné prostředí bez mobilu, televize a sociálních sítí, které odvádí vaši pozornost. Toto pravidlo důsledně dodržujte.

6.  Dělejte si seznam úkolů

Nastavte si jasné cíle do seznamu, v kterém si budete jejich plnění odškrtávat. Získáte tak jasný přehled o tom co máte a co vám ještě chybí. Pokud budete postupovat systematicky, vše půjde přesně tak, jak jste si naplánovali. Například při psaní seminárních prací bude vypracovaný seznam tím, co vám pomůže nejvíce.

7.  Nezapomínejte na přestávky

Bude se vám lépe věnovat pouze práci, pokud budete vědět, že vás za 2 hodinky čeká přestávka. Využijte ji opravdu na to, že si dáte svačinku, protáhnete tělo nebo se nadýcháte čerstvého vzduchu. Ale pozor, přestávky si si plánujte krátké, ať se z nich nestane dlouhé lenošení.

8.  Relaxujte

Po každé práci si dopřejte kvalitní odpočinek, zbavte se vypětí a relaxujte. Ať už máte rádi saunu, procházky, nebo posezení s přáteli, relaxace je důležitou součástí každé práce.

9.  Rozhýbejte svoje tělo

Když se vaše mysl špatně soustředí a máte tendenci zírat do zdi, zvedněte se a rozhýbejte tělo. Pravidelný pohyb vám pomůže se soustředěním a rozhodně zde platí, že ve zdravém těle je i zdravý duch.

10.  Motivujte se!

Za každý splněný úkol se odměňte. Když jde práce podle plánu, tak si zasloužíte jen to nejlepší.

Read more

Local News